bojan krizaj in špela Dobra karma

Bojan Križaj na krilih ljubezni s svojo Špelo

Vili Resnik Svet24.si

Vili Resnik se bo spet poročil!

Prostozidarji 1 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Šokanten dokument razkriva, da ...

janša Svet24.si

Premier Janša: »Pred nami je teden boja za ...

Tomaž Gantar Necenzurirano

Kako je virus prehitel Gantarjevo državno ...

Gasilci PGD Šentjur plešejo Jerusalemo Odkrito.si

Šentjurski gasilci odplesali Jerusalemo

Njena.si

Kako dvigniti odpornost in ostati zdrav?

Slovenija

Teršek na RTV poslal protestno pismo zaradi manipuliranja njegovih izjav v oddaji Tednik, zdaj pa se Jeleni Aščić opravičuje

Deli na:
Teršek na RTV poslal protestno pismo zaradi manipuliranja njegovih izjav v oddaji Tednik, zdaj pa se Jeleni Aščić opravičuje

Novinarka in urednica na TV Slovenija Jelena Aščić. - Foto: Primož Lavre

Teršek je na RTV poslal protestno pismo, ker so v oddaji pod vodstvom razvpite novinarke Jelene Aščić njegove izjave za prispevek o sovražnem govoru zmanipulirali in nekorektno popačili. Zdaj pa se Teršek Aščićevi na FB opravičuje.

V včerajšnji oddaji Tednik na TV Slovenija je novinarka Anja Šter pripravila prispevek o »sovražnem govoru«, v čemer so klicali k tožilskemu pregonu avtorjev »sovražnega govora«. V oddaji, ki jo ureja Jelena Aščić, hkrati voditeljica, jih moti predvsem svoboda izražanja na družbenih omrežjih, pri čemer bi radi termin »sovražni govor« označili kar za kaznivo dejanje.

Prav neverjetno je, da velik del slovenskih novinarjev po vseh teh letih še vedno skuša kaznivo dejanje »javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti« enačiti z neopredeljivim pojmom »sovražni govor« in slednjega kazensko preganjati.

Ne glede na vsa pojasnila strokovnjakov skrajna levičarka Aščićeva in njene novinarske kolegice ne dojamejo, da lahko recimo izjave kot so »črnci so opice«, »pedre je treba pobiti«, »muslimani so posiljevalci«… označiš za primitivne, prostaške, žaljive, neprimerne, nikakor pa takšne izjave niso kazniva dejanja.

V oddaji je med drugimi nastopil tudi pravnik dr. Andraž Teršek, ki je danes na omrežju facebook opozoril, da je na RTV poslal protestno pismo, ker so v Tedniku njegove besede »zlepili« v zelo drugačen kontekst, kot je bil govorni kontekst. »Šlo je za manipulacijo in nesramno, nekorektno popačenje pojasnil in odgovorov«, pravi dr. Teršek.

Foto: Bobo - Dr. Andraž Teršek

Objavljamo njegov zapis na facebooku in se sprašujemo, ali bo Aščićeva premogla vsaj kanček profesionalnosti in se dr. Teršku opravičila za manipulacijo:

»Prispevek o sovražnem govoru v včerajšnji oddaji Tednik

Poslal sem protestno pismo ob preureditvi konteksta mojih izjav v včerajšnji oddaji Tednik in lepljenju izjav v zelo drugačen kontekst, kot je bil govorni kontekst. Šlo je za manipulacijo in nesramno, nekorektno popačenje pojasnil in odgovorov. Vtis je, da z namenom, da se ustvari oster konflikt na popreproščini relaciji PRO in CONTRA med intervjuvanci. Četudi takega konflikta dejansko ni - niti med tistimi, ki malo drugače pojasnjujemo koncepte sovražni govor, napadalni govor, žaljivi in zmerjaški govor, ščuvanj ali pozivanje k nasilju ipd.

Nekaj izjav je bilo tako izrazito prirejeno zlepljenih v očitno prirejeni kontekst, da so dobile povsem drugo vsebino in sporočilo, kot sem ga dal pred kamero. Nekatere tudi nasprotno od želene.

Ne razumem, zakaj se to počne. Tudi ne, kako se lahko to zgodi na RTV SLO. S to oddajo sem večkrat in vselej odlično sodeloval.
Žal mi je, da se to počne in dogaja.

Zakaj se je to storilo, s kakšnim namenom in zakaj prav zdaj, pa bo verjetno kmalu jasno.

Novinarkam, novinarjem in ekipi oddaje Tednik želim vse dobro. Veliko novinarsko dobrega in družbeno, tudi izrazito socialnega koristnega je bilo že narejeno. Naj bo tako tudi v prihodnje.

(-- O svobodi izražanja sem objavil več knjig in številne članke. naj govorijo dela. In stojim za vsemi. Kot vselej. ---)«

Kmalu po naši objavi Terškovega zapisa na facebooku nam je ta poslal opravičilo, ki ga je prej naslovil na odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija Manico Janežič Ambrožič. V njem ugotavlja, da je storil napako in se Ambrožičevi ter urednici in novinarki Tednika v zvezi z očitki manipulacije opravičuje.

»Spoštovana gospa urednica,

dovolite mi, da na vas naslovim kategrično opravičilo.

V zgodbi s posnetkom je šlo izključno za mojo nepozornost in napako. Novinarka ni storila ničesar narobe. Prav tako ne urednica.

Obema sem se opravičil. Opravičujem se tudi vam.

Opravičilo bom objavil tudi na edinem spletišču, ki ga imam - facebook.

Oddaja Tednik je redka, morda edina oddaja, ki se pozorno in tenkočutno ukvarja s socailnimi primeri in zgodbami ljudi, ki sicer nikoli ne bi prišle v eter. Zato je nepogrešljiva in nujna. Zato že vrsto let sodelujem z ustvarjalci. Brez ene slabe izkušnje.

Vam in njim se iskreno opravičujem.

Pozdravljam vas, Andraž Teršek«

Loading...