šarec-marjan 9 Svet24.si

Šarec o intervjuju z ruskim vohunom: "Tudi vi ste...

profimedia-0867279129 Svet24.si

Kadirov naj bi 2 od svojih 12 otrok zaplodil ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

PodZvezdami_MajaKeuc_15_06_24_FotoAnaRojcPhoto-42 Odkrito.si

Kakšno presenečenje! Znani so jo podprli, pa ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Slovenija

V NSi se pripravljajo na evropske volitve

Deli na:
V NSi se pripravljajo na evropske volitve

Matej Tonin in ekipa NSi - Foto: NSi

Članstvo NSi bo na današnjem kongresu obravnavalo programska izhodišča za prihajajoče evropske volitve. Ključne točke programa bodo močno gospodarstvo, spremembe migracijske politike ter premišljena zelena transformacija. NSi je tudi že zaključila z evidentiranjem kandidatov, končno kandidatno listo pa bodo potrjevali v začetku prihodnjega leta.

Današnji kongres v Horjulu, na katerem se bo po pričakovanjih zbralo okoli 500 članov stranke, bo tako posvečen predvsem temam, ki jih bodo v stranki izpostavili pred tokratnimi volitvami evropskih poslancev. O njih bodo danes z gosti razpravljali tudi na treh panelnih razpravah.

Programska izhodišča so tokrat strnili v geslo Močna, varna, zelena Evropa. V stranki se zavzemajo za poslovno okolje, naklonjeno inovacijam in razvoju. Na področju varnosti poudarjajo nujnost drugačne migracijske politike in azilnih postopkov, kot nujno ocenjujejo tudi krepitev zunanjih meja EU, v okviru tega pa "gradnjo kredibilnih sil za intervencijo". Izpostavljajo tudi "trezno in realistično" zeleno transformacijo.V opozicijski NSi pa se na boj za stolčke v Evropskem parlamentu pripravljajo tudi kadrovsko. Zaključili so že evidentiranje kandidatov, končno sestavo kandidatne liste bodo potrjevali v začetku prihodnjega leta. Barve NSi na evropskem političnem parketu trenutno zastopa evropska poslanka Ljudmila Novak, ki pa še ni sporočila, ali se bo odločila za vnovično kandidaturo.

Na kongresu se sicer stranka ne bo izognila niti aktualni politični situaciji, ki se je bo v osrednjem nagovoru dotaknil prvak stranke Matej Tonin. Ta ocenjuje, da se je Slovenija znašla v političnem kaosu, najboljša možnost za izhod iz "politične krize" pa bi po njegovih besedah bilo oblikovanje drugačne vladne koalicije, za katero da na političnem parketu z vsakim dnem narašča pripravljenost.