princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

nik mujanovic Ekipa24.si

Sodišče izdalo začasno odredbo v sporu velikega...

natalija-bratkovič, kmetija-2023 Njena.si

Po Kmetiji voditeljica opravlja tudi to delo

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša bo Toninu dal podpise za interpelacijo Vrečkove, a le če NSi podpre interpelacijo celotne vlade

Deli na:
Janša bo Toninu dal podpise za interpelacijo Vrečkove, a le če NSi podpre interpelacijo celotne vlade

Matej Tonin in Janez Janša - Foto: Primož Lavre

Poslanci SDS bodo prispevali podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki so jo pripravili v NSi, če bodo vsi poslanci NSi prispevali svoje podpise za interpelacijo vlade premierja Roberta Goloba, so sporočili iz SDS. V NSi se za zdaj še niso odzvali.

V NSi so namreč po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, v kateri ji med drugim očitajo vodenje kulturne politike, ki naj bi bilo v nasprotju s slovensko ustavo, ter kršitev zakona o varstvu kulturne dediščine in strategije kulturne dediščine za obdobje med letoma 2020-2023.

Interpelacijo so v sopodpis poslali opozicijski SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti, saj poslanska skupina NSi sama nima zadostnega števila poslancev za vložitev interpelacijo. Po poslovniku DZ lahko to namreč stori najmanj deset poslancev, barve krščanskih demokratov pa v DZ v tem mandatu zastopa osem poslancev, zato potrebujejo podporo drugih poslanskih skupin.


Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisov sta že sporočila, da podpisov za vložitev interpelacije ne bosta prispevala. Iz SDS pa so danes sporočili, da bodo podpise pod interpelacijo zoper ministrico Vrečko posredovali "sočasno ob posredovanju podpisov vseh poslancev NSi za interpelacijo zoper vlado".

Da se v SDS pripravljajo na interpelacijo zoper celotno vlado, je bilo razumeti tudi iz besed prvaka SDS Janeza Janše, ki je minuli teden na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji ministrice za kulturo dejal, da "bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena, ali pa zadostna, ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade".

Interpelacijo vlade lahko sicer prav tako vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina SDS jih v tem sklicu DZ šteje 27.