Anton Lukančič slika Svet24.si

37-letni Anton se je v ponedeljek odpeljal v ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

masterchef Njena.si

Šok v MasterChefu: Prvič doslej slovo na lastno ...

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša bo Toninu dal podpise za interpelacijo Vrečkove, a le če NSi podpre interpelacijo celotne vlade

Deli na:
Janša bo Toninu dal podpise za interpelacijo Vrečkove, a le če NSi podpre interpelacijo celotne vlade

Matej Tonin in Janez Janša - Foto: Primož Lavre

Poslanci SDS bodo prispevali podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki so jo pripravili v NSi, če bodo vsi poslanci NSi prispevali svoje podpise za interpelacijo vlade premierja Roberta Goloba, so sporočili iz SDS. V NSi se za zdaj še niso odzvali.

V NSi so namreč po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, v kateri ji med drugim očitajo vodenje kulturne politike, ki naj bi bilo v nasprotju s slovensko ustavo, ter kršitev zakona o varstvu kulturne dediščine in strategije kulturne dediščine za obdobje med letoma 2020-2023.

Interpelacijo so v sopodpis poslali opozicijski SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti, saj poslanska skupina NSi sama nima zadostnega števila poslancev za vložitev interpelacijo. Po poslovniku DZ lahko to namreč stori najmanj deset poslancev, barve krščanskih demokratov pa v DZ v tem mandatu zastopa osem poslancev, zato potrebujejo podporo drugih poslanskih skupin.


Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisov sta že sporočila, da podpisov za vložitev interpelacije ne bosta prispevala. Iz SDS pa so danes sporočili, da bodo podpise pod interpelacijo zoper ministrico Vrečko posredovali "sočasno ob posredovanju podpisov vseh poslancev NSi za interpelacijo zoper vlado".

Da se v SDS pripravljajo na interpelacijo zoper celotno vlado, je bilo razumeti tudi iz besed prvaka SDS Janeza Janše, ki je minuli teden na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji ministrice za kulturo dejal, da "bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena, ali pa zadostna, ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade".

Interpelacijo vlade lahko sicer prav tako vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina SDS jih v tem sklicu DZ šteje 27.