Revija Reporter
Slovenija

V največjem žarišču covid-19 v Sloveniji so obiski spet dovoljeni: v šmarskem domu so oskrbovanci videli svojce

STA

5. maj. 2020 6:00

Deli na:

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah.

Sergeja Javornik

Od včeraj so znova dovoljeni obiski v domovih za starejše občane. Med tistimi najbolj obrmenjenimi z okužbami v času epidemije so sicer prvo srečanje oskrbovancev s svojci vćeraj omogočili v Šmarju pri Jelšah, pa še tam pod zelo strogimi pogoji. V Metliki bodo obiske omogočili naslednji teden, v Ljutomeru pa še čakajo na navodila.

V šmarskem domu upokojencev od včeraj dovolijo obiske le pod balkoni in na terasah, kjer je zagotovljena varna razdalja med oskrbovanci in njihovimi svojci. Direktorica doma Gordana Drimel je konec prejšnjega tedna napovedala, da bodo obiske znotraj stavbe omogočili šele, ko se bodo epidemiološke razmere dovolj umirile. Ti bodo sicer sprva dovoljeni le v izjemnih primerih, na primer pri nepokretnih oskrbovancih.

Za obisk se morajo sicer svojci predhodno dogovoriti s socialno službo, ki oblikuje urnik obiskov in svojce opremi z vsemi navodili. Poskrbeti morajo namreč tudi, da se pred stavbo ne bi nabrala skupina obiskovalcev in bi tako lahko prišlo do prenosa okužbe. Pred prvim dnem veliko interesa ni bilo, saj se tudi svojci očitno zavedajo tveganja.

V Šmarju pri Jelšah se sicer razmere v domu upokojencev izboljšujejo, vsak dan je tudi več ozdravljenih. Med oskrbovanci je bilo konec tedna še 37 okuženih, a brez simptomatike, okuženih je bilo tudi deset zaposlenih.

Oskrbovanci so v nedeljo prvič po dolgem času imeli telovadbo na svežem zraku. Pod vodstvom fizioterapevtke so na varni razdalji raztegnili mišice, se predajali sončnim žarkom in družili ter si tako izboljšali razpoloženje.

Dom starejših občanov Metlika bodo za obiske z določenimi omejitvami zaradi prisotnosti novega koronavirusa v tej ustanovi odprli prihodnji ponedeljek, je njegova direktorica Ivica Lozar povedala za STA.

Kako oziroma kje in v kakšni obliki bodo obiski v metliškem domu potekali, še niso določili. Kot je dodala direktorica, so v domu do pred tremi dnevi odkrili skupaj 52 okuženih stanovalcev. Podrobnosti glede obiskov bodo svojcem prihodnje dni sporočili prek svoje spletni strani in Facebook profila, je še povedala Lozarjeva.

V ljutomerskem domu starejših občanov, kjer imajo prav tako večje žarišče okužb, pa včeraj obiskov še ni bilo. Kot so v domu pojasnili za STA, so glede obiskov zaprosili koordinacijsko skupino, da prouči navedene pogoje in se strokovno konkretno opredeli, kako bi lahko pri njih obiski potekali.