Gasper Kramar 22 Dobra karma

Zaljubljeni Gašper Kramar: še na dve operaciji, ...

Caleb Murray Svet24.si

Zvezdnikov sin med protesti ugriznil policista

janez jansa bobo Reporter.si

Janševa vojna s tiskanimi mediji: kihanje v ...

pravna fakulteta Svet24.si

Zakaj je študijska literatura na pravni fakulteti...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja javno izpostavila svojega partnerja

Slovenija

SDS: Za "luknjo v zakonu", ki je Jankovićevim omogočila odpis 29-milijonskega dolga, je kriva koalicija Bratuškove

Deli na:
SDS: Za "luknjo v zakonu", ki je Jankovićevim omogočila odpis 29-milijonskega dolga, je kriva koalicija Bratuškove

Damijan Janković in Ursula Gawish - Foto: Primož Lavre

Stranka SDS se je odzvala na očitek, da so njeni poslanci v DZ glasovali za zakon, ki je družini Janković omogočil izbris 29-milijonskega dolga. Izbris dolga je omogočila zakonodaja, ki jo je sprejela koalicija strank Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati, Državljanska lista in Demokratična stranka upokojencev Slovenije, pravijo v SDS.

Stranka v zapisu na spletni strani SDS povzame zgodovino sprejetja instituta poenostavljene prisilne poravnave, ki je Jankovićevim omogočil odpis dolga. Ključna je zakonska določba, ki vpliva na položaj upnikov, opozarjajo v SDS – to je v kolikšnem odstotku in času mora biti upnik poplačan, da se poenostavljena prisilna poravnava sploh lahko prične.

SDS pravi, da je podprla aprila 2013 predlagano novelo Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-D), v kateri je določeno, da mora s predlogom prisilne poravnave dolžnik upnikom ponuditi najmanj 50% poplačilo v obdobju, ki ne sme biti daljše od štirih let. To novelo zakona so takrat podprle vse parlamentarne stranke, opominjajo v SDS.

"S to novelo zakona se torej ni 'naredilo luknje v zakonodaji', ki bi omogočala zlorabo instituta poenostavljene prisilne poravnave, kot pogosto poročajo nekateri mediji," dodajajo v stranki.Za "luknjo v zakonodaji" obtožujejo vlado Alenke Bratušek, ki je novembra 2013 v zakonodajni postopek vložila naslednjo novelo zakona (ZFPPIPP-F). "V njej je določila črtanje ključne določbe pogoja 50 odstotnega poplačila upnika, da se prisilna poravnava sploh lahko prične," izpostavljajo v SDS, ki novele zakona zaradi tega ni podprla. Strankam tedanje vladne koalicije (Pozitivna Slovenija, SD, Državljanska lista in DeSUS) v SDS očitajo, da so s podporo in posledičnim sprejemom spornega zakona Jankovićevim omogočile odpis 29-milijonskega dolga.

Po sprejemu tega zakona v prisilnih poravnavah ni več pogoja obveznega 50 odstotnega poplačila upnikov. "Šele s tem se je dejansko določilo, da je lahko odpis terjatev oziroma dolgov tudi v višini 99,9%," pravijo v SDS.

Ne pozabimo, da je bil sedanji predsednik vlade Marjan Šarec takrat še član Pozitivne Slovenije, ob tem še dodajajo v SDS.

loading...
Loading...