900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Politična sprevrženost poslank Vlaste Počkaj in Marije Antonije Kovačič

Deli na:
Politična sprevrženost poslank Vlaste Počkaj in Marije Antonije Kovačič

Obe poslanki iz vladajoče koalicije sta na skrivaj omogočili nastop na volitvah opozicijskima strankama.

Politična sprevrženost se kaže v različnih oblikah, kot sta nam zdaj demonstrirali poslanki SMC Vlasta Počkaj in Desus Marija Antonija Kovačič. Gre za poslanki vladajočih strank, ki sta na skrivaj, skriti pred očmi volivcev, nedavno s svojima podpisoma opozicijskima strankama Alenke Bratušek in Bojana Dobovška (Dobra država) omogočili pot do državnozborskih volitev. Ti dve opozicijski stranki sta namreč za nastop na volitvah potrebovali vsaj tri podpise poslancev (vsaka), sicer bi morali zbrati po sto podpisov v vsaki od volilnih enot. Ker pa ima stranka od Bratuškove le dve poslanki, Dobovšku pa je drugi podpis zagotovil prav tako nepovezani poslanec Franc Laj, sta za lažjo pot do volitev obe iskali še tretji podpis. Nekdanja premierka ga je dobila od Počkajeve, Dobovšek pa od Kovačičeve.

Sporni pri tem sta vsaj dve stvari. Prva je skrivanje oseb, ki so dale podpis, pred volivci. Sprva namreč ne omenjeni poslanci, ne stranki, za katere so prispevali podpise, niso hoteli razkriti identitete. Potem je po pritisku medijev Dobovšek to le storil, ko je pridobil soglasje od Kovačičeve in Laja, ime Počkajeve pri Bratuškovi pa je razkrila šele državna volilna komisija. Slednja pod vodstvom vrhovnega sodnika Antona Gašperja Frantarja je namreč odločila, da ima javnost pravico izvedeti za identiteto podpisnikov. Če izvoljeni poslanec pred volivci skriva svojo politično aktivnost, pomeni, da je z njim in s to aktivnostjo očitno nekaj zelo narobe in se tega tudi zaveda. Gre za norčevanje iz volivcev.

Foto: Bobo - Poslanki SMC Vlasta Počkaj (levo) in Desus Marija Antonija Kovačič.


Pri drugi zadevi pa gre za dokaz, kako sprevržena je slovenska politična scena. Recimo, Vlasta Počkaj je kot poslanka vladajoče stranke SMC s svojim podpisom omogočila nastop na volitvah opozicijski stranki Alenke Bratušek. Pomeni, da je Bratuškova v resnici namišljena opozicija in je vse skupaj le igra, saj jo je dejansko podpiral vsaj del vladajočih poslancev. Imamo torej resnično opozicijo (SDS in NSI) ter navidezno opozicijo (Stranka Alenke Bratušek, Levica).

Omeniti še velja, da sta bili tako Počkajeva kot Kovačičeva pred nastopom sedanjega mandata že upokojenki in letos ne kandidirata več na volitvah. Tako jima volivci niti ne bodo mogli izstaviti računa za njuno neetično ravnanje.