Revija Reporter
Slovenija

Hvalica: Kot radikalna stranka desnice je SDS že pred leti dosegla svoj vrh

Ivo Hvalica, nekdanji poslanec SDS
2 4.399

1. maj. 2022 6:00

Deli na:

Ivo Hvalica

Primož Lavre

Manjše število strank v državnem zboru je strankam, ki so (ostale) v parlamentu, omogočilo doseči več mandatov.

Sklicujejo se seveda na večje doseženo število mandatov, vendar menim, da je vendar treba upoštevati deleže v odstotkih, ti pa so nižji: tako pri SDS kot pri SD (za eno tretjino), pri Levici pa kar za polovico. Le NSI je ohranila skoraj isti volilni izid. Ni me presenetilo, da bo iz državnega zbora izpadli Desus, SAB in SNS, malo pa me je vendarle začudil izpad LMŠ.
 
Kot radikalna stranka desnice je SDS že pred leti dosegla svoj vrh. V kampanji je vnovič prepričevala že prepričane. Pričakoval sem, da jo bo Gibanje Svoboda prehitelo za kakih pet odstotnih toč, a jih je za več kot deset.

Da gibanje, ustanovljeno pred nekaj meseci, tako prepričljivo premaga najbolj organizirano etablirano stranko z največ članstva, je svojevrsten absurd. Volivci, kot kaže, niso sprejeli načina komuniciranja predsednika vlade.

Škodovalo mu je tudi tvitanje. Četudi sam to odobravam, je vprašanje, koliko mu je koristil odhod v Kijev; marsikdo je to dojel prej kot ne za politično promocijo.

Čista petica ni bila čista, zato me preseneča rezultat NSI. Razočaran sem, ker volivci niso prepoznale sporočila liste Povežimo Slovenijo. Bilo bi bolje, če bi jo na soočenjih predstavljal predsednik državnega sveta in ne gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Tako kot so volivci kaznovali najmočnejšo stranko SDS, tako so posredno kaznovali tudi Povežimo Slovenijo. Počivalškova govorica je sicer jasna, ni pa simpatična; ne zna ljudem zlesti pod kožo.

Predvolilna kampanja je bila, kot je nekdo dejal, volilna reklama – razen škandala na nacionalni televiziji. Ali so bili odhodi polovice predsednikov strank s soočenja dogovorjeni, ne vem, gotovo pa takšno obnašanje ni evropska kategorija.

Predvsem pa sem v kampanji pogrešal več iskrivosti. Nizale so se denimo obtožbe, da je vlada vladala s policijsko represijo, vendar v obmejnem pasu dobro vemo, da je italijanska policija zoper nasprotnike cepljenja nastopila tako z vodnim topom kot s pendreki. Teh v Ljubljani nisem videl. Absurdno za demokratično državo je, da denimo policija ovadi šefa policije.