mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V mesu za kebab iz Poljske odkrili salmonelo

Deli na:
V mesu za kebab iz Poljske odkrili salmonelo

Meso za kebab (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Številni primeri nepravilnosti zbujajo dvome v varnost mesa v Sloveniji. Inšpektorji uprave za varno hrano so na Gorenjskem odkrili nelegalni zakol športnih konj za prodajo mesnih izdelkov. Sporočili pa so tudi, da so delni rezultati mikrobiološke analize mesnega pripravka za kebab, ki je prišel s Poljske, pokazali prisotnost salmonele.

Inšpektorji uprave za varno hrano so na naslovu v Kamni Gorici odkrili zaklanega športnega konja, za katere velja prepoved klanja in uporabe mesa za prehrano ljudi, ter večjo količino suhomesnatih izdelkov. Z navideznim nakupom so inšpektorji dokazali, da so se tam ukvarjali z nadaljnjo prodajo mesa. Našli so tudi enega še živečega konja. Izredni nadzor so opravili na osnovi dalj časa trajajočega zbiranja obvestil, in sicer v petek v večernih urah. Ugotovili so, da je tam potekalo klanje konj, našli so tudi opremo za proizvodnjo mesnih izdelkov.

Konja, ki so ju našli, so na območje občine Radovljica po njihovih ugotovitvah isti dan pripeljali domnevno z območja Dolenjske, in to brez dokumentacije in ustrezne identifikacije. "Oba konja sta bila kasača, športna konja, za katere velja prepoved klanja in prepoved uporabe mesa za prehrano ljudi," so poudarili.

Najdene mesne izdelke in meso zaklanega konja so uničili, živega konja pa so evtanazirali. Inšpektorji so ob tem vzeli vzorec mesa, ki je bil namenjen za nelegalno predelavo, in ga poslali v testiranje na ostanke veterinarskih zdravil, ki se lahko uporabljajo pri športnih konjih. Uvedli so prekrškovni postopek zoper fizično osebo, preiskavo izvora živali pa nadaljujejo.

Direktorica inšpekcije Andreja Bizjak je za STA pojasnila, da je šlo za nelegalen obrat, ki ni bil registriran za dejavnost klavnice, kljub temu pa so se tam že dlje časa dogajale podobne aktivnosti. Inšpekcija sedaj čaka na rezultate vzorcev, da bodo lahko ugotovili, ali je šlo le za nelegalno dejavnost, ali tudi za dejavnost, ki je neposredno ogrožala zdravje ljudi.

Z upravo za varno hrano pri tem primeru sodeluje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Takoj, ko bodo znani rezultati preiskav vzorcev mesa, bodo javnost skupaj obveščali glede ukrepov za varovanje zdravja, če bodo ti potrebni.

Delni rezultati mikrobiološke analize mesnega pripravka za kebab, ki je v Slovenijo prišel s Poljske, pa so pokazali prisotnost salmonele. Na salmonelo sta bila pozitivna dva vzorca. Prvi je iz pripravka, ki je bil na Poljskem proizveden 13. decembra lani in v količini okoli 1000 kilogramov dobavljen v Slovenijo 18. decembra lani. Proizvajalec je poljska družba Dunya Doner kebab, distributer v Sloveniji pa družba Dunya kebab.


Pri nosilcu dejavnosti je bilo ob vzorčenju 1. februarja še 490 kilogramov tega pripravka, na podlagi izvidov pa so danes začeli z obveščanjem strank oz. postopkom umika in odpoklica.

Drugi pozitivni vzorec je iz pripravka, ki ga je 19. decembra lani proizvedel poljski Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, distributer v Sloveniji je bila družba Alebon, in sicer je bilo 9. januarja v Slovenijo dobavljenih 175 kilogramov tega pripravka. Tudi za ta pripravek so danes začeli z obveščanjem svojih strank oz. postopkom umika in odpoklica.

"Trenutno se izvaja umik in odpoklic. To pomeni, da mora nosilec dejavnosti, torej tisti, ki to daje na trg, poskrbeti, da vse sporne mesne pripravke, ki so še v obtoku, umakne," je za STA dejal generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi.

"Salmonele v mesnih pripravkih absolutno ne sme biti. Vemo, da se jih termično obdeluje, preden jih zaužije potrošnik, tako da je tveganje verjetno obvladljivo, ampak ne glede na to, salmonele v mesu ne sme biti," je poudaril Posedi.

Uprava je sicer ugotovila, da pripravek ne izhaja iz sporne poljske klavnice Elkopol. Gre za pripravek za kebab, za katerega je eden od distributerjev minuli teden upravo za varno hrano obvestil, da je prišel s Poljske, in za katerega so sumili, da prihaja iz sporne klavnice. Za 1500 kilogramov tega pripravka je uprava že ugotovila, da ni iz klavnice Elkopol.

Uprava je v današnjem sporočilu potrdila, da nekaj več kot 15 ton mesa oz. mesnih obreznin, ki so v Slovenijo prispeli 19. septembra lani, ne prihaja iz klavnice Elkopol (v petkovi objavi je navedla, da prihajajo iz sporne klavnice). Da imajo to meso, so potrdili v Panviti, pri tem pa poudarili, da je glede na dokumentacijo neoporečno. Analiza uprave za varno hrano še ni končana.

Je pa uprava pri pregledu istega obrata ugotovila, da je iz Poljske, a prav tako ne iz sporne klavnice, že 13. avgusta lani prispela pošiljka zamrznjenih govejih obreznin v skupni količini nekaj manj kot 15 ton. Od tega je v obratu še nekaj manj kot 3000 kilogramov tega mesa, preostalo je že bilo uporabljeno v predelavi. Uprava je vzorce iz preostanka poslala na kemijske in mikrobiološke preiskave in promet s tem mesom zadržala do rezultata preiskav.