Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Švedi so razburjeni in ogorčeni: njihove slavne mesne kroglice so v resnici iz Turčije

Deli na:
Švedi so razburjeni in ogorčeni: njihove slavne mesne kroglice so v resnici iz Turčije

Foto: Wikimedia

Švedska je priznala, da je njihova tradicionalna jed - mesne kroglice - v resnici turškega izvora. Na uradnem profilu na Twitterju Sweden.se so pojasnili, da je osnova za jed recept, ki ga je v začetku 18. stoletja iz Turčije prinesel švedski kralj Karl XII. Priznanje je poskrbelo tudi za razburjenje na družbenih omrežjih.

Karl XII. je vladal švedski od 1697 do 1718 in je med drugim živel v kraju Bender v današnji Moldaviji, ki je bila takrat del Otomanskega imperija. Tam se je pobližje spoznal s turško kulinariko, ki jo je med drugim prinesel tudi v domače kraje, piše britanski BBC.

Odzivi na priznanje so bili precej burni, med drugim se je kar nekaj uporabnikov družbenih omrežij in medijev pošalilo, češ kaj to pomeni za švedsko pohištveno podjetje Ikea, ki v svojih samopostrežnih restavracijah prodaja znamenite mesne kroglice, ki so pravi prodajni hit.

Več turških medijev je opozorilo, da v 18. stoletju s kraljem na Švedsko niso odšle le kofte. Turška tiskovna agencija Anadolu je namreč navedla švedsko raziskovalko Annie Mattsson, ki je opozorila, da je kralj s seboj v domovino prinesel še kavna zrna in turške sarme.

V Turčiji so sicer švedske mesne kroglice ob odprtju prve Ikeine poslovalnice leta 2005 nemudoma postale zelo priljubljene. Mnogi so že takrat opozorili na podobnost med švedsko in turško mesno jedjo. Na spletu pa so se po priznanju zvrstile zahvale, da je Švedska le priznala pravo poreklo kroglic.

Na severu Evrope pa nek Šved skoraj ni mogel verjeti priznanju in je tvitnil le: "Celo moje življenje je laž".