favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavno sodišče je zadržalo rehabilitacijo generala Leona Rupnika

Deli na:
Ustavno sodišče je zadržalo rehabilitacijo generala Leona Rupnika

Leon Rupnik - Foto: Wikimedia

Ustavno sodišče je v obravnavo sprejelo ustavno pritožbo, v kateri pravnik Rok Lampe izpodbija razveljavitev obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, poroča Dnevnik. Ustavni sodniki so zadržali tudi ponovljeni kazenski postopek o Rupnikovi krivdi, ki gre po poti njegove rehabilitacije, dodaja časnik.

Na Ustavno sodišče se je z ustavno pritožbo kot vnuk žrtve vojnega nasilja sedaj po prvem neuspelem poskusu drugič obrnil mariborski pravnik Rok Lampe, ki oporeka razveljavitvi obsodbe. Po poročanju Dnevnika Lampe v pritožbi navaja, da se vrhovno sodišče ni dovolj opredelilo do vprašanja procesnih standardov v času sojenja leta 1946. Ustavni sodniki so ustavno pritožbo v obravnavo sprejeli s šestimi glasovi za in enim proti.

Hkrati so ustavni sodniki s sklepom začasno ustavili ponovljeni kazenski postopek, ki poteka po razveljavitvi obsodbe. Ljubljansko okrožno sodišče je s sklepom že ustavilo kazenski postopek zoper že pokojnega Rupnika, tožilstvo pa se je zoper to odločitev pritožilo. Pritožbo bi moralo obravnavati višje sodišče, a je ustavno sodišče torej zdaj postopek ustavilo, ker bi bil Rupnik z morebitno pravnomočno ustavitvijo kazenskega postopka posthumno dokončno opran krivde, je še poročal Dnevnik. Sodnik Marko Šorli je podal odklonilno ločeno mnenje, Katja Šugman Stubbs pa pritrdilno ločeno mnenje.



Vrhovno sodišče je obsodbo domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem obsojen na smrt s streljanjem, razveljavilo januarja. Sodniki so tedaj presodili, da pet izmed enajstih očitanih dejanj iz obsodbe delno ali v celoti ni bilo obrazloženih.

Ustavno sodišče je sicer prejelo še dve ustavni pritožbi zoper razveljavitev obsodbe Leona Rupnika, ki ju je podalo več neposrednih in posrednih žrtev slovenskih kolaborantov s fašisti in nacisti. Tem so se pridružile še Judovska skupnost Slovenije, Zveza združenj borcev za vrednote NOB in Mestna občina Ljubljana.