Revija Reporter
Slovenija

Matej Accetto bi bil hkrati predsednik ustavnega sodišča in sodnik Sodišča EU. Koliko je neodvisen od vladajoče koalicije?

Igor Kršinar
1 3.525

4. nov. 2021 6:00 Osveženo: 6:50 / 04. 11. 2021

Deli na:

Dr. Matej Accetto, podpredsednik ustavnega sodišča

Ustavno sodišče

Prihodnji mesec se bo iztekla funkcija predsednika ustavnega sodišča dr. Rajku Knezu, zato bodo morali ustavni sodniki med seboj izvoliti novega predsednika za prihodnja tri leta. Po naših informacijah je glavni kandidat za ta položaj ustavni sodnik dr. Matej Accetto, trenutni podpredsednik ustavnega sodišča.

Poleg tega je Accetto hkrati kandidat za sodnika na Sodišču EU. Gre za funkcijo, ki jo je do zdaj vrsto let opravlja dr. Marko Ilešič, ki je sicer tudi sam med kandidati, čeprav na vnovičnem glasovanju ni bil uspešen. Za izvolitev bo novi sodnik potreboval 46 glasov podpore v državnem zboru, kar že samo po sebi postavlja pod vprašaj neodvisnost Accetta kot ustavnega sodnika.

Poleg tega se zastavlja vprašanje, ali je v skladu z etiko in integriteto, da se za položaj predsednika ustavnega sodišča v teh časih, ko to odloča o odlokih in drugih spornih predpisih vlade, poteguje ustavni sodnik, ki to isto vladajočo koalicijo prosi za podporo pri imenovanju na funkcijo.

Ustavni sodnik Accetto nam ni odgovoril na vprašanja, ali drži, da je kandidat za predsednika ustavnega sodnika, ali je še vedno kandidat za sodnika na Sodišču EU in koliko to vpliva na njegovo odločanje o spornih predpisih vlade glede na to, da o funkciji sodnika na Sodišču EU odloča vladajoča koalicija.

Tudi predsedniku ustavnega sodišča dr. Rajku Knezu se očitno ne zdi sporno, da se za položaj predsednika Ustavnega sodišča, ki odloča o spornih predpisih vlade, poteguje ustavni sodnik, ki to isto vladajočo koalicijo prosi za podporo pri imenovanju na funkcijo sodnika Sodišča EU.

»Predsednik US se o nobenih kandidaturi sodnic in sodnikov za predsednika US ne more izrekati. Volitve se opravijo s tajnim glasovanjem. S komentiranjem bi lahko posegel v tajnost volitev in na svoj videz nepristranskosti,« so nam v imenu dr. Rajka Kneza odgovorili iz ustavnega sodišča.