1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustanovni kongres stranke, ki jo napoveduje Cerar, bo predvidoma v drugi polovici maja

Deli na:
Ustanovni kongres stranke, ki jo napoveduje Cerar, bo predvidoma v drugi polovici maja

Foto: Primož Lavre

Ustanovni kongres nove, neodvisne politične stranke, ki jo je napovedal pravnik Miro Cerar, bo predvidoma v drugi polovici maja. Kot je za STA pojasnil Cerar, datum še ni določen, saj čakajo na določitev rokov za predčasne volitve oziroma "razvoj dogodkov v okviru naše uradne politike", prav tako še niso določili imena stranke.

"Naše civilnodružbeno združenje se je včeraj odločilo, da gre v ustanovitev nove in neodvisne stranke," je povedal Cerar in pojasnil, da bodo ime stranke dokončno določili na ustanovnem kongresu. S somišljeniki trenutno dokončuje program stranke, o katerem še ni želel govoriti, pripravljajo pa tudi druge formalne akte in zadeve, pomembne in potrebne za ustanovitev nove stranke.

Po Cerarjevih besedah je somišljenikov, ki podpirajo novo stranko, bistveno več kot 200, kolikor jih je potrebno za ustanovitev stranke. "Mi se predvsem ukvarjamo še vedno s tem, da iščemo kvalitetne, zaupanja vredne ljudi, takšne, ki jim je mar za Slovenijo, ki bi radi kaj pripomogli k izboljšanju stanja. Ni nam toliko pomembno, ali bodo prav vstopili v stranko ali pa bodo ostali del civilne družbe, ki nam bo pomagal oziroma nas podpiral v teh prizadevanjih," je pojasnil.

Dodal je, da je pomembno tako to, da nastane politična stranka, ki bo nove ljudi in nove ideje prinesla v politični prostor, kot da obdržijo aktivno, odgovorno in usposobljeno civilno družbo, ki bo politiko nadzirala, opozarjala in spodbujala.

Na vprašanje o možnosti povezovanja z drugimi strankami je Cerar odgovoril, da je bilo dosedanje civilnodružbeno gibanje ves čas popolnoma neodvisno in samostojno. Takšno po njegovih besedah ostaja do ustanovitve stranke, od tam naprej pa bo morebitno povezovanje stvar politične stranke, njenih organov in članov. "Ampak zaenkrat imamo začrtano samostojno pot," je še povedal.

Povezovanje strank je bila tema tudi v anketi, ki jo je za Mladino opravila Ninamedia. Rezultati kažejo, da je 45,8 odstotka vprašanih pritrdilno odgovorilo na vprašanje, ali bi na predčasnih volitvah dali svoj glas stranki ali listi, ki bi združila Alenko Bratušek, Igorja Šoltesa, Cerarja in manjše stranke na levi sredini. Ninamedia je anketo opravila 5. in 6. maja med 465 sodelujočimi.