nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Potencialni mandatar Miro Cerar ima podporo PS, menda tudi DL

Deli na:
Potencialni mandatar Miro Cerar ima podporo PS, menda tudi DL

Foto: Primož Lavre

Pravnik Miro Cerar ima, če se bo odločil, da postane mandatar za sestavo vlade, podporo vseh poslancev PS, je po sestanku poslanske skupine PS povedala Alenka Bratušek, ki začasno vodi stranko. Kot je dejala, lahko namreč Cerar po njihovi oceni poveže tako "leve kot desne".

Kot je povedala Bratuškova, so s Cerarjem na zvezi po elektronski pošti, upa pa, da se bodo v sredo z njim tudi sestali. Po njenem mnenju nobena od potencialnih strank, ki bi vstopila v vlado, ne bi imela težav s Cerarjem. To sklepa na podlagi pogovorov s temi strankami, s katerimi so se po njenih besedah velikokrat pogovarjali o potencialnih kandidatih za mandatarja.

S predsednikom stranke SD Igorjem Lukšičem po besedah Bratuškove danes še niso bili v stiku, se pa bosta po njenih navedbah predvidoma sestala v sredo. Na Lukšičeve navedbe, da PS do tega trenutka ni storila še nič in da je kot stranka, ki je na volitvah zmagala, na potezi, Bratuškova odgovarja, da so v PS storili več kot samo en korak, da so začeli pogovore z ostalimi strankami in povedali, da želijo, da novi mandatar poveže čim širšo koalicijo, tudi SLS in SD.

Glede interpelacije zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka, ki jo je napovedal Lukšič, Bratuškova pravi, da imajo tudi v PS več težav s tem ministrom, a bi po njihovi oceni interpelacija vsakega posameznega ministra trajala predolgo. Absolutno hitrejša rešitev je po njenem mnenju konstruktivna nezaupnica, zato upa, da bodo čim hitreje našli rešitev.

Virant: Odličen predlog

Predsednik DL Gregor Virant je prepričan, da bi pravnik Miro Cerar, če bi sprejel kandidaturo za mandatarja v morebitni novi vladi, prejel glasove poslancev DL. Končno besedo o tem bodo sicer rekli organi stranke, a Virant meni, da gre za "odličen predlog".

Za DL so primarna izbira predčasne volitve, vendar pa je že jasno, da do njih ne moremo priti, ker se predsednik vlade ni odločil za zaupnico, je v izjavi pojasnil Virant. Zato je po njegovih besedah edina možnost, da predlagajo konstruktivno nezaupnico in oblikujejo novo vlado. Pri tem je za DL pomembno zlasti to, "da se ključni projekti za izhod Slovenije iz krize peljejo naprej".

Razmišljanje SLS, da bi bilo dobro, da ima nova vlada čim širšo podporo, se zdi Virantu razumno. Vlada, ki bi imela praktično ustavno večino, bi namreč po njegovih besedah veliko lažje delala. Predsednik DL je spomnil, da je trojček - DL, SLS in DeSUS - že decembra leta 2011 predlagal, da se oblikuje vlada ustavne večine s "tretjim mandatarjem". "To se bo zgodilo. Naša ideja bo sedaj ugledala luč sveta," je dodal.

Pojasnil je še, da se s Cerarjem glede morebitne kandidature za mandatarja še ni formalno pogovarjal.