stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerarjeva mavrična koalicija negotova, NSi »ni ravno na poti« v vlado

Deli na:
Cerarjeva mavrična koalicija negotova, NSi »ni ravno na poti« v vlado

Foto: Bobo

Včerajšnji krog koalicijskih pogajanj že kaže jasnejše obrise, katere stranke utegnejo sestavljati novo vlado. V DeSUS pravijo, da so glede koalicijske pogodbe usklajeni, v SD, da pogovori potekajo dobro, podobno pravijo tudi v ZaAB. NSi medtem "ni ravno na poti v koalicijo". Najverjetnejši mandatar Miro Cerar je pogovore označil za konstruktivne.

Cerar je v izjavi po včerajšnjem krogu pogovorov povedal, da je bilo pri večini razpravljavcev čutiti optimizem. S potencialnimi koalicijskimi partnerji so opravili razpravo o številnih pripombah, usklajevali razlike in, tako Cerar, pripravili dobro podlago za prihodnjo, odločilno fazo pogajanj. Priznava, da je bilo med SMC in NSi opaziti nekaj vsebinskih razhajanj, vendar verjame, da bi jih bilo z dovolj volje mogoče premostiti.

Pri nobeni stranki odločitev sicer še ni dokončna, se pa pri nekaterih ta že nakazuje, je dodal. Omenil je DeSUS, ki je po njegovi oceni pokazal veliko dobre volje v smeri povezovanja. "Mislim, da so tukaj velike možnosti, da se bomo povezali v koalicijo," je dejal.

Na vprašanje, kako močno si želi v koaliciji imeti ZaAB, je Cerar odvrnil, da si želijo povezati "vse tiste politične skupine oz. stranke, ki so programsko dovolj sorodne, da bi lahko pomagale Slovenijo popeljati iz krize in stabilizirati našo politično situacijo". Sicer pa imata ZaAB in SMC po Cerarjevi oceni zelo soroden program.

V SMC v naslednjih dneh pričakujejo pripombe, ki jih bodo predvidoma do torka pretvorili v besedilo. Cerar zato meni, da bodo prihodnji teden obrisi koalicije že toliko znani, da bo predsednik republike Borut Pahor lahko o tem obveščen, saj bo takrat predvidoma že začel tudi pogovore s predstavniki poslanskih skupin o kandidatu za mandatarja.

Iz DeSUS pa so po srečanju s Cerarjem sporočili, da so glede vsebine koalicijske pogodbe usklajeni s SMC. Predsednik DeSUS Karl Erjavec se včerajšnjih pogovorov ni udeležil, pač pa je nanje poslal pogajalsko ekipo na čelu s podpredsednikom stranke Sašo Ivanom Geržino. Ta je bil po koncu pogajanj zadovoljen.

Ali je DeSUS že dokončno v koaliciji, Geržina ni želel potrditi, je pa pogovore ocenil kot zelo dobre, mirne in konstruktivne. O kadrovskih rešitvah včeraj še niso govorili.

Nekaj zapletov med DeSUS in SMC je bilo sicer v minulih dneh zaradi imenovanja predsednika DZ. Sprva je bilo dogovorjeno, da bo za to mesto kandidiral Erjavec, ki pa si je premislil in je predsednik DZ postal podpredsednik SMC Milan Brglez. Erjavec je pozneje dejal, da vendarle vztrajajo pri tem, da to mesto zasede DeSUS.

V stranki ZaAB so z včerajšnjimi pogajanji s SMC za vstop v vlado zelo zadovoljni. Po besedah predsednika sveta SMC Stojana Pelka ugotavljajo, da so programski temelji za prihodnje pogovore zelo dobri in da stranki ugotavljata visoko stopnjo programske sorodnosti. "Kljub temu, da smo se zelo trudili najti razlike, jih nismo našli," je dejal. A je obenem tudi pojasnil, da je bil včeraj le programski del pogajanj.



SMC je po Pelkovih besedah sprejela večino pripomb ZaAB pri poglavju o gospodarstvu, ki je temu primerno višje uvrščeno v koalicijski sporazum. V ZaAB so sicer poudarili, da je treba nekatera področja ali projekte še razdelati, med drugim vprašanje mladih in vprašanje umeščenosti turizma v gospodarstvo. V stranki imajo tako "jasen obet, da prihodnji torek po srečanju predsednikov obeh strank ugotovijo, kako naprej".

Predsedujoči SD Dejan Židan je po pogajanjih s SMC dejal, da še ni mogoče govoriti, da so del koalicije, a tudi po njegovih besedah pogovori potekajo dobro, zato je Židan optimističen glede uspešnega zaključka. Izpostavlja, da je SD ostro proti socialni oz., kot je dejal, bogataški kapici, medtem ko se je SD pripravljena pogovarjati o spremembah dohodninske lestvice.

Židana veseli, da je pomemben del pripomb SD k osnutku koalicijskega sporazuma za SMC sprejemljiv, čeprav je treba po Židanovih besedah še marsikaj dogovoriti, zlasti na operativni ravni. Pogovori bodo po njegovih besedah potekali še prihodnje tedne, drugi osnutek koalicijskega sporazuma pa bo pripravljen prihodnji teden.

Obenem je Židan potrdil, da pogovori med potencialnimi koalicijskimi partnerji tudi na neformalni ravni potekajo ves čas. Dodal je, da se v SD zavzemajo za čim širšo koalicijo in nimajo ideoloških zadržkov pri sodelovanju z NSi.

A za sedaj kaže, da se NSi oddaljuje od sodelovanja v koaliciji. Predsednica stranke Ljudmila Novak je po včerajšnjem srečanju s predstavniki SMC povedala, da NSi "ni ravno na poti v koalicijo", še vedno pa ni zaprla vrat. Tudi vodja poslanske skupine Matej Tonin je ocenil, da so konceptualne razlike velike.

Novakova je pojasnila, da so bili pogovori nekoliko bolj vsebinski, vendar pa v NSi ugotavljajo, da njihovih konkretnih predlogov v SMC "niso najbolj upoštevali". Bolj natančno se bodo do tega, v kolikšni meri SMC upošteva reformne predloge NSi, lahko opredelili prihodnji teden, ko bodo prejeli drugi osnutek koalicijske pogodbe, je povedala.

"Zato za zdaj ne moremo reči, da smo ravno na poti v koalicijo, še vedno pa nismo zaprli vrat. Še vedno je možen dogovor," je poudarila Novakova in dodala, da gredo pri bistvenih zadevah v različne smeri. Če gredo pri bistvenih zadevah v različne smeri, je po njenih besedah težko popuščati pri malenkostih, ki v tem primeru sploh niso pomembne.

Tudi Tonin je pripomnil, da je popuščanje možno, ko gredo mnenja v smeri istega koncepta. Tako bi se NSi lahko pogajala, v kolikšni meri bi znižali DDV, ne morejo pa se pogajati, ali ga bodo ali ne. Popolno nasprotje se je po Toninovih besedah pokazalo pri zdravstveni reformi.