Revija Reporter
Magazin

V Kranj k Matičku na medveda

Marko Medvešek

6. feb. 2019 6:00

Deli na:

Matjaž Erzar v kranjski gostilni pr' Matičku pripravlja morda najboljše jedi iz divjačine pri nas.

Primož Lavre

Matjaž Erzar, lastnik in glavni kuhar kranjske gostilne Pr' Matičku, je eden največjih slovenskih mojstrov za pripravo divjačine, dolgoletni lovec in neposreden sogovornik, ki obed pri Matičku popestri z zabavnimi anekdotami.

Na Sejšelih je kuhal za lepotice na tekmovanju za miss sveta – pripravil jim je tako hrano, da se jim je zmešalo.

Varnostnike lepotnega tekmovanja je spravil ob živce, ko je misicam tihotapil cigarete. Zdaj razkrije, kakšno tajno trgovino s prepovedanimi dobrinami je vzpostavil na rajskem otoku v Indijskem oceanu.

Pripoveduje, kako so ga na kranjski občini skoraj spravili na kant, in zakaj je moral madžarskega ministra z lado nivo prevažati čez polja.

Brez dlake na jeziku pove, kaj si misli o kuharjih, ki svoje krožnike "lišpajo s penicami", in slovenskih novinarjih, ki pišejo o kulinariki.

Ponaša se z bogato ponudbo svojega vrta, sadovnjaka in polja – pri njem dobite tudi sadeže, ki so v Sloveniji že skoraj izumrli.

K Matičku v Kranj se gostje vozijo ne samo iz vse Slovenije, temveč tudi iz tujine – s čim navdušuje Italijane in pred kakšen izziv ga je postavil angleški gost.

Jezen je na okoljevarstvenike, ki ščitijo divjad in ignorirajo probleme kmetov. Za Reporter je razkril inovativno metodo prevzgoje ekologov, da bi bili bolj dovzetni za težave kmetov z zvermi, ter povedal, kaj kmetje storijo z medvedi, ki jih sami pospravijo, ker jim delajo škodo.

Katera divja žival, ki jo Erzar sila rad pripravlja, pove največ svinjarije in bi brez pomisleka pospravila celo človeka.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24