irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši ...

jasna-kuljaj Odkrito.si

Kako premor oddaje Pri Črnem Petru komentira ...

Suzana Kozel Njena.si

Novinarka Planet TV drugič postala mamica

Slovenija

Uporniškega župana Ilirske Bistrice Rojca so vrgli iz stranke SD

Deli na:
Uporniškega župana Ilirske Bistrice Rojca so vrgli iz stranke SD

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc - Foto: Osebni arhiv

Nadzorni odbor Socialnih demokratov (SD) je sprejel sklep, da se ilirskobistriškega župana Emila Rojca zaradi nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko izključi iz članstva v stranki. Omenjeno komunikacijo je nadzorni odbor SD ocenil kot nedopustno za člana in župana iz vrst SD. Rojc je povedal, da s sklepom o svoji izključitvi ni seznanjen.

Predlog za izključitev Rojca je podal Mladi forum SD s sopodpisniki. Nadzorni odbor je po opravljenem postopku med drugim ocenil, da morajo še posebej nosilci javnih funkcij in funkcionarji SD pri opravljanju svoje funkcije "vselej ravnati družbeno odgovorno in zgledno". Rojc se kljub pozivom nadzornega odbora ni opredelil do očitkov, prav tako se za svojo neprimerno komunikacijo ni opravičil ali pokazal obžalovanja, so v današnjem sporočilu za javnost navedli v SD.

Rojčevo izključitev je Mladi forum SD predlagal zaradi po njihovi oceni žaljive komunikacije z novinarkami, pri čemer so se osredotočili na žaljenje novinark Primorskih novic. Rojc je namreč v odgovoru na vprašanje omenjene medijske hiše novinarkam pripisal "kurji sindrom", članke pa na nivoju "kure nesnice".

Kot so zdaj poudarili v stranki, je nadzorni odbor Rojčevo nespoštljivo in žaljivo komunikacijo z novinarko Primorskih novic ocenil kot nedopustno, hkrati pa zapisal, da bi moral Rojc kot član in župan iz vrst SD "s svojimi ravnanji in osebnim zgledom varovati temeljne vrednote SD, zato bi moral spoštljivo komunicirati z javnostjo. Svoboda novinarskega dela in kritično izražanje v okviru novinarskega poklica je ena izmed temeljev sodobne demokratične družbe".


Kljub pozivu nadzornega odbora se Rojc ni opredelil do očitkov predlagateljev niti se ni odzval na vabilo na pogovor za razjasnitev okoliščin, prav tako pa se kljub pozivom ni odločil za opravičilo za neprimerno komunikacijo z novinarko. Nadzorni odbor je tako po presoji vseh dokazov in okoliščin ugotovil, da gre pri ravnanju člana Emila Rojca za kršitve strankinega statuta in ga izključil iz stranke.

Kot so dodali, ima Rojc pravico do pritožbe, ki pa ne zadrži izvršitve. O morebitni pritožbi odloča konferenca SD, ki je najvišji organ stranke med dvema kongresoma.

V Mladem forumu SD odločitev strankinega nadzornega odbora pozdravljajo. Kot je v krajšem pisnem odzivu ocenil njegov predsednik Luka Goršek, s tem stranka dokazuje, da varuje in dviguje pričakovane standarde politične kulture in dostojnosti.

Rojc je za STA povedal, da z odločitvijo strankinega nadzornega odbora ni seznanjen in da je za zdaj ne komentira.

Loading...