Revija Reporter
Slovenija

Uporniki proti osnovnim šolam: slovenske otroke šolajo doma in prek spleta na ameriški zasebni šoli

Igor Kršinar
1 6.656

22. okt. 2023 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Nadaljujemo zgodbo o dobro organizirani skupini staršev, ki svojih otrok ne pošilja v šole, prav tako se ne odziva na vabila centrov za socialne zadeve in na sodne pozive.

Namesto tega jih šolajo doma in preko spleta na ameriški zasebni šoli West River Academy, ki je ministrstvo za izobraževanja ne priznava, saj ni vpisana v register šol. Objavljamo nekaj primerov, govorili smo s starši in ravnatelji, ki so zoper njih sprožili postopke pred CSD in policijo.



Po objavi članka na spletnem portalu Reporterja smo bili obveščeni, da je en tak primer v osnovni šoli v okolici Celja. Točne lokacije ne navajamo zaradi varstva zasebnosti otrok. Pogovarjali smo se z njenim ravnateljem.

Na podoben primer so nas opozorili tudi v okolici Ptuja, kjer gre prav tako za manjšo šolo, zato je ne razkrivamo. Ravnateljica nam je povedala, da starša svojih dveh hčerk ne pošiljata v šolo že tretje leto, vse od začetka kovida. Starša sta ju hotela izpisati, iz West River Academy pa so zahtevali njuno dokumentacijo. Pišemo, kako je ukrepala in kakšne grožnje prejema.

Pogovarjali smo se tudi s staršema, zakaj hčerk ne pošiljata v šolo niti na izpite, v kakšnih postopkih sta zaradi tega, kako sta prišla do ameriške zasebne šole in koliko plačujeta za šolnino.

Pogovarjali smo se tudi z glasbenico iz Prekmurja, ki je prav tako svojega otroka šolala na domu in preko WRA, vendar je po končanem sodnem postopku moral otrok v šolske klopi. Zakaj je prekinila stike z osnovno šolo, kako se je spopadala z CSD in policijo ter zakaj ne zaupa javnemu šolskemu sistemu.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pa je pojasnilo, koliko otrok se šola na domu, pod katerimi pogoji je to mogoče in kakšni so postopki zoper starše, ki samovoljno izobražujejo svoje otroke; tudi zakaj ne priznavajo ameriške zasebne šole West River Academy.

Odzval pa se je tudi varuh Ljudske pisarne Primož Durjava, ki pomaga staršem, ki svojih otrok ne želijo izobraževati v slovenskih osnovnih šolah.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24