Revija Reporter
Slovenija

Starši iz sekte Prasindikat otrok ne pošiljajo v šole, prav tako se ne odzivajo na vabila CSD in sodne pozive

Igor Kršinar
10 17.558

10. okt. 2023 6:00 Osveženo: 6:52 / 10. 10. 2023

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Dobro organizirana skupina staršev, povezana v Prasindikat, svojih otrok ne pošilja v šole, prav tako se ne odziva na vabila CSD in sodne pozive.

Na okrožnem sodišču v Celju se v družinskih postopkih ukvarjajo s primeri staršev, ki svojih otrok ne pošiljajo v osnovne šole, njihovi otroci pa ne sodelujejo v šolskih postopkih preverjanja znanja, kot velja za druge otroke, ki se šolajo doma.

Po naših podatkih gre za dobro organizirane slovenske starše, mnogi med njimi so zelo izobraženi, nekateri so celo zaposleni v javnih službah. Povezani so v Prasindikat oziroma Domorodno skupnost (tam najdemo tudi šefa Štajerske varde Andreja Šiška), javno delujejo preko portala Ljudska pisarna, svoje otroke pa domnevno šolajo po spletu na ameriški zasebni šoli West River Academy.

Znanja otrok učitelji ne morejo preverjati na nacionalnem preverjanju znanja, saj otroci po ustaljenem vzorcu na list pred podpisom napišejo: »Ne razumem! Ne odgovarjam! Nisem odgovoren! Ne jamčim!« Starši se ne odzivajo vabilom centra za socialno delo in sodišča, zelo pogosto ne dvignejo sodnih pozivov in se izogibajo sodnim kurirjem. Postopki se še posebno zavlečejo, če so najprej prekrškovni, nato pa se spremenijo v kazenske.

Zadevo smo preverili na posameznih sodiščih, na nekaterih sicer vodijo tudi postopke zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe, toda na celjskem sodišču so nam konkretno potrdili, da se ukvarjajo z osebami, ki jih omenjamo: »Na našem sodišču sicer še nismo imeli kakšnega kazenskega postopka v zvezi z delovanjem Prasindikata, jih pa že poznamo iz družinskih postopkov, kjer so precejšnje težave zaradi njihovega neodzivanja. Podrobnosti iz družinskih postopkov vam zaradi varovanja osebnih podatkov žal ne moremo predati.«

S celjskega okrožnega državnega tožilstva pa so nam odgovorili, da so aprila letos zaradi ravnanj, ki jih opisujemo, prejeli kazensko ovadbo Policijske postaje Celje zoper dve fizični osebi zaradi treh kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, storjenih na škodo treh mladoletnih oseb.

Predlagali so, da se obrnemo tudi na CSD in tožilstvo. V CSD Celje so nam potrdili, da so že soočili s to problematiko in da zadeve obravnavajo v skladu z njihovimi pristojnostmi. S celjskega okrožnega državnega tožilstva pa so nam odgovorili, da so aprila letos zaradi ravnanj, ki jih opisujemo, prejeli kazensko ovadbo Policijske postaje Celje zoper dve fizični osebi zaradi treh kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, storjenih na škodo treh mladoletnih oseb. Ker je bila kazenska ovadba v nadaljevanju še dopolnjena, je zadeva še vedno v predkazenskem postopku in bo o njej predvidoma še v tem mesecu sprejeta državnotožilska odločitev.

Z Inšpektorata RS za šolstvo so nam potrdili, da zaznavajo delovanje omenjene skupine (Prasindikat), saj s pavšalnimi pisanji skoraj vsak mesec pišejo na njihov spletni naslov, svoja splošna pisanja pa pošiljajo tudi drugim državnim institucijam.

Sicer pa inšpektorat na letni ravni vodi več prekrškovnih postopkov zaradi kršitve določil 50. člena zakona o osnovni šoli (neobiskovanje pouka). Postopki se začnejo na podlagi ugotovitve osnovnih šol, da otroci ne prihajajo k pouku.

Zoper starše, ki kršijo te odločbe, ukrepajo v skladu z zakonom. V posameznih primerih, ko se pojavi neodzivnost, pa šole napotijo, da podajo ustrezne zadeve v pristojne CSD in na policijo.