Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zorčič se otepa očitkov sodelovanja z Janševo koalicijo

Deli na:
Zorčič se otepa očitkov sodelovanja z Janševo koalicijo

Janez Janša in Igor Zorčič - Foto: Bobo

Predsednik DZ Igor Zorčič je zavrnil očitke, da sodeluje s koalicijo, ker se ni pridružil poslancem opozicijskih LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, ki so sejo obstruirali. Kot je še pojasnil, predsednik DZ pri odločanju o obstrukciji ni tako svoboden kot ostali poslanke in poslanci, saj mora organizirati sejo in delo DZ.

Pojasnil je tudi, da je poslanski skupini nepovezanih poslancev vnaprej povedal, da sam seje ne bo zapustil.

Opozicija se je sicer odločila za obstrukcijo, a če bi Zorčič tudi sam zapustil sejo, ne bi to po njegovem mnenju spremenilo ničesar. DZ bi po njegovih besedah slej ko prej moral obravnavati točke, ki so bile na dnevnem redu. Prav tako tudi ob njegovi obstrukciji seje ne bi glasovali o predlogu za ustavnega sodnika, saj bi bil DZ nesklepčen. Glasovanje o predlogu za ustavnega sodnika so sicer po obstrukciji opozicijskih poslancev LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP preložili. Preložitev glasovanja je predlagal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

Ob tem je Zorčič še poudaril, da so pred enim letom sprejeli letni načrt dela DZ, prav tako pa so sprejeli tudi časovni potek seje. Kot je spomnil, so na dnevnem redu seje bile še druge tako koalicijske kot opozicijske točke, ki jih mora DZ obravnavati.

Zorčič je dodal, da bi, v kolikor bi bili na seji navzoči vsi opozicijski poslanci, lahko padel predlog novele zakona o igrah na srečo, ki je po njegovi oceni škodljiv.

Če se bo tudi v prihodnje dogajalo, da na sejah DZ in delovnih teles ne bo navzočih dovolj poslancev, potem bodo nesklepčni in ne bo mogoče sprejemati odločitev, je še opozoril Zorčič.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je dejanje Zorčiča označil za državotvorno, saj da se je v preteklosti že opekel, ko je glasoval proti temu, kar kot predsednik DZ predstavlja. "Mislim, da je v tem trenutku naredil tisto, kar je moral, in da mu bo to predvsem koristilo," je poudaril Krivec. Ob tem je dejal, da ima opozicija po poslovniku DZ sicer pravico do obstrukcije, a da so se v danem primeru "ustrelili v koleno", saj so na seji glasovali tudi o predlogih zakonov, ki so jih podali v opoziciji.



Tudi vodja poslancev SMC Gregor Perič se je na Twitterju Zorčiču zahvalil za državotvornost. Ob tem je obstrukcijo opozicijskih strank označil za polomijo, s čimer so pokopali tudi zakone, ki so jih predlagali sami.

Prvak LMŠ Marjan Šarec pa je ob odločitvi Zorčiča, da ne zapusti seje, dejal, da "danes niso časi za tako imenovano pahorjanstvo, ampak so časi, ko se je treba odločiti, na kateri strani si". Po njegovih besedah se morajo poslanci odločiti med tem, ali podpirajo demokratične sile, ki se trudijo, da bi država ostala v normalnih tirnicah, in tem, da vladajočim, ki kršijo norme in načela pravne države, omogočijo vladanje in sprejemanje zakonov.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ob tem izpostavil, da sam ne vidi nobenega razloga, zakaj je Zorčič ostal v dvorani, saj bi sejo lahko vodil eden od podpredsednikov DZ.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana pa je današnje dogajanje na seji dokaz, da je Zorčič v DZ zagotavljal kvorum in da se verjetno ne zaveda, da je postal predsednik DZ, ker v opoziciji takrat niso zagotovili kvoruma.

"Dejstvo je, da smo v opoziciji, tisti pravi opoziciji, danes želeli pokazati, kakšno podporo ima vlada v DZ in očitno je gospod Zorčič tisti, ki se je postavil na nasprotno stran od naše opozicije," pa je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek.

V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB so sicer po koncu seje poudarili, da so želeli z obstrukcijo pokazati, da koalicija nima zagotovljenih potrebnih 46 glasov za večino v DZ.