DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

zala-pungeršič, masterchef, sladica, sivka, sodniki Njena.si

MasterChef: Zala deležna izjemnega odziva ...

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V trgovini E'Leclerc so iz prodaje spet umaknili ta zdravju škodljiv izdelek

Deli na:
V trgovini E'Leclerc so iz prodaje spet umaknili ta zdravju škodljiv izdelek

Izdelek distributerjev za Slovenijo, (Megatron iz Ribnice in Wenlan posredovanje iz Ljubljane) je bil na prodaj v trgovini E'Leclerc - Foto: Google Maps

S prodajnih polic po Sloveniji se umika mleta kumina. V živilu blagovne znamke TRS Jeera Powder Cumin, pakiranim v 100g vrečke, je bila ugotovljena presežna mejna vrednost za več ostankov pesticidov. Med njimi je zdravju škodljiv pesticid klorpirifos-etil, ki je skupaj s klorpirifos-metil prepovedan v EU od 2020.

Da podjetje iz Nizozemske izvaja odpoklic mlete kumine (EAN koda: 5017689010355, rok uporabe april 2023) iz prometa je bila Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obveščena prek EU RASFF sistema. Izdelek distributerjev za Slovenijo, (Megatron iz Ribnice in Wenlan posredovanje iz Ljubljane) je bil na prodaj v trgovini E'Leclerc. Uprava za varno hrano svetuje, da potrošniki živila ne uživajo ter ga raje zavržejo ali vrnejo na mesto prodaje.

Med zadnjo presojo varnosti uporabe klorpirifosa in klorpirifos metila (Evropska agencija za varno hrano, 2019) je bilo ugotovljeno, da ni mogoče izključiti škodljivega delovanja teh dveh snovi na genetski material. Rezultati epidemioloških raziskav na izpostavljenih ljudeh kažejo, da pesticida vplivata na razvoj živčevja. Določitev referenčnih (varnih) odmerkov za klorpirifos in klorpirifos-metil ni možna zaradi nepojasnjenega genotoksičnega delovanja snovi.

Posledično ni mogoče kvantitativno oceniti tveganja, ki ga za zdravje potrošnikov, uporabnikov, delavcev in naključno prisotnih oseb predstavlja njuna uporaba.