Revija Reporter
Slovenija

Prodajajo nam nevarno hrano: na policah slovenskih trgovin višnje s pesticidi iz Poljske in pleskavice s sulfiti!

Biserka Karneža
12 1.176

11. okt. 2022 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

arhiv

S polic več trgovskih verig so morali umakniti zamrznjene višnje zaradi vsebnosti škodljivih ostankov pesticidov (insekticidov), medtem ko so inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v rednem nadzoru odkrili sulfate v pleskavicah.

O izvedbi odpoklica izdelka zamrznjenih višenj zaradi ugotovljenih ostankov pesticidov (insekticidov) dimetoata in ometoata je Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin seznanilo distribucijsko  podjetje Digit d.o.o. iz Komende.

Odpoklicane višnje.

Dobavitelj višenj z imenom Sour cherry Pinguin (vrečke, 2,5 kg) in poreklom iz Poljske, je Greenyard Frozen Poland Sp. z.o.o. Potrošnikom, ki so omenjeno živilo kupili, je svetovano, naj ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa.

Ker v mesnih pripravkih uporaba sulfitov ni dovoljena – živilo predstavlja tveganje za potrošnike s preobčutljivostjo na sulfite –,  je prišlo do odpoklica pleskavic Mesarstva Puc iz Ilirske Bistrice. Prisotnost sulfitov je bila ugotovljena v okviru rednega nadzora Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, izvedenega v mesnici Mesarstva Puc.

Rok uporabe živila je sicer že potekel, kljub temu so se na uradu odločili za obveščanje potrošnikov, saj so lahko nekateri zamrzovali živilo z namenom kasnejše uporabe.