državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Turk pri imenovanju Prodnika sledil odločitvi strokovne komisije

Deli na:
Turk pri imenovanju Prodnika sledil odločitvi strokovne komisije

Foto: Arhiv Reporterja

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je, kot je zapisal v odzivu na ponedeljkove očitke filmarjev ob imenovanju Igorja Prodnika na mesto direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film, pri imenovanju sledil odločitvi strokovne komisije, kot to praviloma naredi. Danes je v Bruslju, zato ga na sestanek s filmarji ne bo.

Turk filmarjem obenem predlaga, da pustijo Prodniku nekaj časa, da dela, in se potem pogovarjajo o njegovem delu, "da ne bi kazalo, da kritika pride pred prvo potezo, kot se je primerilo meni na vhodu v Cankarjev dom 7. februarja lani".

Po njegovem prepričanju bi lahko bil produktiven tudi sestanek med predstavniki filmarjev, Prodnikom in državnim sekretarjem na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) Aleksandrom Zornom, kjer bi lahko izpostavili pereče probleme slovenskega filma in kako se v njihovo reševanje lahko vključi Viba.

Filmarji se bodo, kot so sporočili, danes kljub temu ob 16. uri ponovno zbrali v prostorih Vibe, kjer bodo javnosti predstavili razloge za protest oziroma svoje zahteve ter nadaljevali z razpravo o prihodnosti slovenske filmske produkcije.

Z imenovanjem Prodnika na mesto direktorja, se, kot so zapisali, ne strinjajo, ker je ta s svojim delovanjem na filmskem področju med letoma 2007 in 2009 deloval razdiralno in je povzročil zastoj filmske produkcije in ker je računsko sodišče o njegovem delovanju na položajih v.d. direktorja Filmskega sklada RS in hkrati direktorja direktorata za medije na ministrstvu izreklo nedvoumno negativno mnenje.


Imenovanju nasprotujejo tudi zato, ker je Prodnik zaposlen na MIZKŠ in je njegovo kandidaturo presojala komisija treh sodelavk, ki ni mogla odločati neodvisno, ker minister pri imenovanju ni upošteval mnenje sveta Filmskega studia Viba film, ker ima Prodnik "izrazito zaničevalen odnos do slovenskega filma in ker je politični kandidat, ki nima zaupanja stroke in uporabnikov".

Obenem zahtevajo tudi razveljavitev sklepa o spremembah sklepa o ustanovitvi Filmskega studia Viba film, saj je bil ta sprejet brez vednosti in posvetovanja z Vibo, Slovenskim filmskim centrom, filmsko stroko in uporabniki. Sklep po njihovem prepričanju krši 4. člen Evropske konvencije o filmskih koprodukcijah, katere sopodpisnica je tudi Slovenija in ki zagotavlja enakopravnost evropskih filmskih del, narejenih v večstranski koprodukciji.

Z omenjenim sklepom se ne strinjajo tudi zato, ker brez vsebinskega a očitno z jasnim političnim razlogom razrešuje svet Filmskega studia Viba film v sedanji sestavi in ker bo uveljavitev tega sklepa povzročila dodatno zmanjšanje sredstev za slovenski film in dolgoročno gospodarsko škodo zaradi posledičnega neizkoriščanja sredstev iz sklada Eurimages.

Kot so še sporočili, z današnjim dnem začenjajo strokovna posvetovanja o položaju slovenskega filma v celoti.

Na MIZKŠ so z javnim razpisom za imenovanje direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film zaključili konec minulega tedna. Na javni razpis se je prijavilo devet kandidatov. Prodnik bo mandat nastopil s 1. marcem, imenovan je bil za obdobje petih let.