sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Minister Jakič poveličuje osebnost, ki simbolizira komunistični totalitarni sistem«

Deli na:
»Minister Jakič poveličuje osebnost, ki simbolizira komunistični totalitarni sistem«

Foto: Bobo

Člani odbora za obrambo so končali razpravo o poimenovanju celjske vojašnice po Francu Rozmanu Stanetu. V koalicijskih vrstah so to potezo obrambnega ministra Romana Jakiča zagovarjali in izpostavljali zasluge omenjenega partizanskega poveljnika, v opozicijskih pa so menili, da poimenovanje poveličuje osebnost, ki simbolizira totalitarni sistem.

Minister za obrambo Jakič je uredbo, s katero je Vojašnico Celje preimenoval v Vojašnico Franca Rozmana - Staneta, podpisal sredi maja. To je zmotilo poslance SDS, ki so konec prejšnjega meseca vložili zahtevo za sklic nujne seje matičnega parlamentarnega odbora.

Razloge za zahtevo za sklic nujne seje je včeraj prestavila članica odbora iz vrst SDS Sonja Ramšak. Ocenila je, da je ravnanje ministra Jakiča, ki je podpisal odredbo o preimenovanju, nesprejemljivo, saj s tem "poveličuje osebnost, ki simbolizira komunistični totalitarni sistem". Kot je poudarila, gre za poskus "restavriranja komunističnega totalitarnega sistema in oživljanja revolucije ter za dejanje, ki po nepotrebnem povzroča delitve med ljudmi".

Tovrstna poimenovanja po njenem mnenju kažejo tudi na stanje duha ter etičnih načel in so "v posmeh vsem žrtvam komunističnega totalitarizma". Kot ocenjuje, "smo Slovenci še vedno talci naše preteklosti, neresnice in zgodovinskih laži".

Za včerajšnjo razpravo na odboru za obrambo so v poslanski skupini SDS s sklepom predlagali, naj odbor ministru predlaga, da odredbo o preimenovanju vojašnice razveljavi. Ob tem je Ramšakova spomnila na odločbo ustavnega sodišča, ki je v Ljubljani odpravilo poimenovanje ene od prometnic po Titu.

Minister za obrambo Roman Jakič (PS) je v odgovoru dejal, da velike osebnosti, ki so se bojevale in žrtvovale svoje življenje za svobodo naroda, zaslužijo pozornost tudi na javnih objektih. Po njegovih besedah se gre prav narodnoosvobodilni partizanski vojski zahvaliti za to, da je bil slovenski narod med drugo svetovno vojno na zmagovalni strani. In Franc Rozman - Stane je bil izjemen vojak in vojaški poveljnik, meni minister za obrambo.

Poudaril je tudi, da Franca Rozmana - Staneta ni umestno predstavljati kot simbol komunističnega totalitarnega režima, saj je umrl že leta 1944 in pri brezpravnih povojnih pobojih ni sodeloval.

S poimenovanjem celjske vojašnice po njem se po besedah Jakiča približujemo cilju, da bi bili vsi pomembnejši vojaški objekti Slovenske vojske poimenovani po posebej pogumnih in zaslužnih ljudeh v naši vojaški zgodovini. Ob tem si Jakič želi, da bi tudi vojašnica v Murski Soboti kmalu dobila ime po zaslužni vojaški osebnosti.

Razprava članov odbora je po pričakovanjih minila v znamenju širše obravnave polpretekle zgodovine in v znamenju različnih interpretacij vloge omenjenega partizanskega poveljnika.

Ljubica Jelušič iz SD je med drugim dejala, da bi bilo Slovenski vojski treba omogočiti, da pri gradnji samozavesti in domoljubja ostaja naslednica vseh slovenskih borcev za samostojnost. Franca Rozmana - Staneta je sicer označila kot heroja.

Po mnenju Franca Jurše iz DeSUS pa bi se v DZ morali več pogovarjati o aktualnih problemih. Razprave o polpretekli zgodovini slovenski narod namreč razdvajajo.

Podobno se je član Janez Ribič (DeSUS) vprašal, zakaj je treba v času krize s takšno razpravo prilivati olja na ogenj.

Po mnenju Mateja Tonina (NSi) bi bilo tovrstne razprave bolje nameniti iskanju načina za dosego sprave. Vprašal se je, zakaj je bilo treba s preimenovanjem vojašnice na dnevni red postaviti "stvari, ki nas delijo in bolijo". Po njegovem mnenju je nekdanji obrambni minister Aleš Hojs vendarle storil bolje, saj je v Edvardu Peperku, po katerem je poimenoval vojašnico v ljubljanskih Mostah, našel človeka, ki je deloval v obdobju, ki je slovenski narod združevalo.

Večino časa so sicer razpravljali poslanci SDS, ki so poudarjali, da je bil Franc Rozman Stane "partijski revolucionar". Vendar pa sklepa, s katerim bi odbor obrambnega ministra Jakiča pozval k razveljavitvi odredbe o preimenovanju vojašnice, večina članov odbora za obrambo ni podprla.