Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk po srečanju s Pahorjem: Predčasne volitve legitimna možnost

Deli na:
Türk po srečanju s Pahorjem: Predčasne volitve legitimna možnost

Foto: Primož Lavre

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, je predsednika republike Danila Türka danes seznanil z odločitvijo, da ne bo vložil zahteve za ponovno glasovanje o zaupnici in mu predstavil načrte za delo vlade v prehodnem obdobju. Türk je ponovil, da so predčasne volitve legitimna možnost, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik republike Danilo Türk je začel posvetovanja po neizglasovani zaupnici vladi. Na današnjem srečanju s Pahorjem sta se pogovarjala o notranjepolitičnih razmerah v državi, potem ko parlament v torek ni izglasoval zaupnice vladi.

Pahor je Türku predstavil načrte za delo vlade v prehodnem obdobju, ko ministri opravljajo le tekoče posle. Seznanil ga je tudi z vsebino svojih posvetovanj v državnem zboru in o razmišljanjih v zvezi z razpisom predčasnih volitev, ki jim je Pahor naklonjen.
 
Türk je ob tem ponovil svoje že večkrat javno izraženo stališče, da so predčasne volitve legitimna možnost, so v uradu predsednika republike zapisali v sporočilu za javnost.
 
Predsednik republike se bo pred sprejemom dokončne odločitve glede rešitve nastalega političnega položaja danes popoldne posvetoval še s predsednikom državnega zbora Ljubom Germičem, v ponedeljek pa še s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin v državnem zboru.
 
Pahor je sicer po srečanju s Türkom na novinarsko vprašanje, ali sta našla rešitev za izhod iz politične krize, odgovoril, da je rešitev ponujal, ko je želel s svojo vlado opraviti delo do konca, a žal tega DZ ni sprejel. Posledice so že danes "vidne in se bodo samo poslabševale", je menil Pahor, vendar dodal, da ne bi rad strašil ljudi.
 
Germič: Preuranjeno je reči, ali bo kdo predlagal novega mandatarja
 
Türk je sklenil pogovor o nastalem političnem položaju v Sloveniji tudi s predsednikom DZ Ljubom Germičem. Ta je po srečanju dejal, da se bodo do torka, ko poteče sedemdnevni rok za predlog za novega mandatarja, pogovarjali o nadaljnjih postopkih. Dotlej je tudi preuranjeno reči, ali bo predlog vložen ali ne.
 
Predsednik DZ Ljubo Germič je Türka obvestil o tem, da parlament po izglasovani nezaupnici vladi dela na svoji redni seji.
 
Germič je novinarjem po srečanju pojasnil, da bo predsednika države obveščal o dogodkih v zvezi s tem. Po torku bo nov dan, po katerem bodo ocenili, ali je v DZ vložena kandidatura za novega mandatarja ali ne, je dejal Germič. Na vprašanje, ali ga je katera od poslanskih skupin že seznanila s tem, da novega mandatarja ne nameravajo iskati, je Germič odgovoril, da bi bilo preuranjeno kar koli reči, saj se rok za to izteče v torek.
 
Na vprašanje, ali se zavzema za predčasne volitve, pa predsednik DZ odgovarja z enakim odgovorom, in sicer, da rok za morebitno kandidaturo za novega mandatarja še ni potekel.