Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Turk ob prevzemu kulturnega resorja: Izziv in priložnost

Deli na:
Turk ob prevzemu kulturnega resorja: Izziv in priložnost

Foto: Bobo

Novoimenovani minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk je dopoldne kot prvega od področij novega, združenega ministrstva prevzel resor za kulturo. Posle mu je predal Boštjan Žekš, ki je bil od odstopa nekdanje ministrice za kulturo Majde Širca pooblaščen za vodenje kulturnega resorja.

Kot je po primopredaji povedal Turk, sta danes imela z Žekšem dober, vsebinski, konstruktiven pogovor o stvareh, ki se na ministrstvu dogajajo, o projektih, ki so v teku, in o stvareh, ki jih čakajo. Med njimi je kar nekaj zanimivih projektov, opazil pa je tudi nekaj sinergij med področji, ki jih novo ministrstvo pokriva. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo stvari tudi v prihodnje zelo dobro funkcionirale.

Združitev ministrstev sam sprejema kot dejstvo, pa tudi kot izziv in priložnost, pri čemer se mu kot ena od priložnosti kaže v povezavi s Slovenci po svetu, s slovenskimi intelektualci in umetniki, ki so v tujini, ki bi lahko bogatili slovensko zakladnico znanja, idej in ustvarjalnosti. Turk sinergijo vidi tudi na področju črpanja evropskih sredstev. Tu je bil uspeh po resorjih različen, sedaj pa bo mogoče potegniti najboljše iz posameznih resorjev in to uporabiti pri skupnih projektih, meni Turk.
 
Kje bo imel pisarno, novi minister še ne ve. Kot je dejal, še niso videli vseh prostorov, si pa sam želi, da bi lahko najožje sodelavce imel čim bližje.
 
Na novinarsko vprašanje, kako z državnim sekretarjem na ministrstvu za kulturo Jožefom Školčem gledata na problematiko združevanja ministrstev, je Žekš odgovoril, da "ne gledata". Ob tem je opomnil, da to tudi ni bila tema današnje primopredaje. Izrazil je prepričanje, da si bodo novi minister in njegova ekipa trudili in izkoristili dobre plati združitve, saj so nekatere stvari res povezane, o slabih plateh pa, kot je dejal "ne bi govoril".
 
Tudi Školč je poudaril, da je bil današnji sestanek namenjen temu, da prihajajoči ekipi čim jasneje predočijo, stvari, ki se dogajajo na ministrstvu, odprte zadeve, ki jih je potrebno nadaljevati takoj. Glede iskanja sinergij pa ima po njegovih besedah prihajajoči minister odlične možnosti, da zapre poglavje o umetniških akademijah, to je sedaj del skupnega resorja, in poglavje glede gradnje NUK II.
 
No novinarsko vprašanje, kaj bosta počela po odhodu z ministrstva za kulturo, je Žekš povedal, da je od danes v službi na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici. Školč na to vprašanje ta hip še nima odgovora, upa pa, da bo prihodnjih treh mesecih tudi to razrešil.