Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kulturniki slavijo - cerkev svete preproščine na oblasti

Deli na:
Kulturniki slavijo - cerkev svete preproščine na oblasti

Foto: Bobo

Kulturniki aktivisti kot udarna pest zoper prejšnjo vlado ne skrivajo navdušenja nad prihodom pravega in »naprednega« ministra za kulturo, ki bo skušal, kot je dejal na predstavitvi, obrniti »podobo kulture v najširši javnosti, ki je v zadnjem obdobju na zelo nizki ravni«. Igor Koršič (Koks), ki je znan po zahtevi za prepoved izdajanja Reporterja v Odmevih, je vesel, ker »v vrhu ministrstva za kulturo ni več svetopisemsko in neoliberalno navdahnjenih zakletih sovražnikov kulture in umetnosti«.

Jurišnik (nekdanji član Slovenskega centra PEN Janez Janša ga definitivno lahko vidi na strani levega fašizma) se ni predvidljivo spravil na lažjo tarčo – Katoliško cerkev, temveč kar na Sveto pismo. Omenili smo izgon Janše iz PEN. Ta je s svojim nastopanjem, stilom, obrazom … realno in metaforično »prešil« krizo, korupcijo, politično kadrovanje, aroganco do državljanov, servilnost do Bruslja, je v Dnevniku zapisala filozofinja in aktivistka Alenka Zupančič Žerdin. Takšnemu »prešitju«, ko se na nekoga odložijo grehi, konflikti in težave skupnosti, pravimo bolj po domače iskanje grešnega kozla, sodbi ljudstva pa kozlovska doba. Gre za pomenljivo priznanje: vstajnikom je bil ponujen grešni kozel, saj že s svojim obrazom spominja nanj.

Na kulturno ministrstvo prihaja sociolog religije Aleš Črnič s FDV. Spomnimo se ga lahko po provokaciji, ko je s kolegom (tudi doktorjem sociologije religije, kot za nalašč je zaposlen na uradu za verske skupnost) ustanovil t. i. Cerkev svete preproščine in jo skušal na uradu registrirati, s tem je skušal spodnesti ali osmešiti Šturmov zakon o verski svobodi. Črnič je svojo »cerkev« pustil odmreti. Zdaj je član druge »cerkve«, odbora za solidarno in pravično družbo, ki je del vstajniškega gibanja, to ga je mimo volitev pripeljalo v vlado. Kot duhovniku Cerkve svete preproščine se to gotovo ne bi spodobilo.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.