slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

polna-luna Svet24.si

Majska polna Luna: Čas iskanja in vzpostavljanja ...

1715284671-172a4526-1715284644961 Necenzurirano

Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem....

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar (2) Ekipa24.si

Giro, Tour in Vuelta v enem letu? Pogačar brez ...

Kate Middleton se ne bo vrnila v javnost vsaj do jeseni .. Odkrito.si

Kate Middleton - stanje je zelo resno!

finska skoki Ekipa24.si

Bo nekdanjo skakalno velesilo reševal Slovenec? ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki Janši dolguje svojo pravniško kariero v Sloveniji

Deli na:
Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki Janši dolguje svojo pravniško kariero v Sloveniji

Ustavni sodnik Klemen Jaklič - Foto: Ustavno sodišče

Pravniška kariera ustavnega sodnika Klemena Jakliča je tesno povezana z SDS, zato je Janezu Janši stopil v bran tudi v primeru razsodbe ustavnega sodišča v zadevi »odslužene prostitutke«.

Ko so ustavni sodniki odločali v razvpitem primeru, se je Jaklič odločno postavil na stran Janše in proti novinarkama Mojci Šetinc Pašek in Eugeniji Carl, ki ju je prvak SDS žalil. Pri tem se je Jaklič skliceval na primer pokojnega Saša Hribarja, ki je v več intervjujih svojega šefa Petra Radovića označil za »turbo anus«, za manj razvitega človečnjaka oziroma »homo erectusa«. Ustavno sodišče je junija 2018 razsodilo v prid Hribarja, ki bi sicer moral svojemu uredniku plačati 2000 evrov odškodnine.

Jakličeva vloga na ustavnem sodišču je bržkone varovanje interesov prvaka SDS, kateremu dolguje svojo pravniško kariero v Sloveniji. Po zaslugi SDS je bil namreč leta 2017 izvoljen za ustavnega sodnika, ko ga je na to funkcijo v dogovoru z Janšo predlagal takratni predsednik republike Borut Pahor, nato pa se je ta dogovoril še s takratnim premierjem Mirom Cerarjem, ki mu je zagotovil podporo poslanske skupine SMC.

Jaklič se je na tviterju tudi sam nedostojno izražal. Denimo takrat, ko je vrhovno sodišče razpravljalo o takratnem predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši, ki je odločal o zadevi Patria, je Jaklič tvital: »Ajde, Šorli, stisni komija.«

Podprla ga je tudi SD, verjetno iz spoštovanja do Pahorja kot predlagatelja. Javno sta mu nasprotovala le Levica in nepovezani poslanci pod vodstvom Bojana Dobovška. Na koncu ga je na tajnem glasovanju podprlo 57 poslancev, 27 pa jih je bilo proti, kar pomeni, da so mu nasprotovali tudi nekateri v takratni vladni koaliciji. Seveda ne brez tehtnega razloga.

Jakličeva kariera je bila vse od začetka povezana z SDS. Leta 2000 se je zaposlil v kabinetu takratnega predsednika vlade Andreja Bajuka kot njegov pravni svetovalec. V isti vladi je bil notranji minister njegov mentor pri diplomski nalogi Peter Jambrek, njegov oče Martin Jaklič pa državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, pristojen za denacionalizacijo. Jaklič je nato Jambreku pomagal pisati mnenje glede uvedbe večinskega volilnega sistema, ki je pozneje pogorelo v Beneški komisiji.

Leta 2006 je podprl kandidaturo Franceta Arharja za ljubljanskega župana, nato je sodeloval v kampanji za zakon o RTV, ki ga je (uradno) napisal poslanec SDS Branko Grims, prav tako je pisal za strankarski tednik Demokracija in brezplačnik Ekspres, ki ga je SDS izdajala tik pred parlamentarnimi volitvami 2008. Pozneje se je angažiral v zadevi Patria, bil je med podpisniki pisma v tujino, da v Sloveniji »tečejo sodni montirani procesi«, prav tako je sodeloval na protestih zoper obsodbo Janše.

Ob tem se je na tviterju tudi sam nedostojno izražal. Denimo takrat, ko je vrhovno sodišče razpravljalo o takratnem predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši, ki je odločal o zadevi Patria, je Jaklič tvital: »Ajde, Šorli, stisni komija.« Takrat je bil njegov sedanji kolega na ustavnem sodišču vodja kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču. Najbolj pa se je Jaklič osramotil s pozneje zbrisanim tvitom, ki ga je napisal dan pred Janševim odhodom v zapor na Dobu: »Zdaj je JJ dokončno največja osebnost slovenske zgodovine. Kdor se temu smeji, se bodo nekoč smejali naši otroci in otroci naših otrok.«

Foto: Primož Lavre - Klemen Jaklič je leta 2014 nastopil na protestu zoper obsodbo Janeza Janše v zadevi Patria.

Leta 2015 ga je SDS favorizirala za slovenskega sodnika na ESČP, vendar je dobil podporo zgolj 37 poslancev, v Strasbourg pa se je na koncu odpravil Marko Bošnjak iz odvetniške pisarne Čeferin. Kot ustavni sodnik je pri ključnih zadevah vedno glasoval na liniji s stališči SDS, denimo pri referendumu o drugem tiru Divača–Koper, preiskavi proti poslancu Andreju Širclju, razveljavitvi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, s katerim so tožilci skušali odvzeti premoženje med drugim tudi Janši, protiustavnih ukrepih Janševe vlade v času epidemije, novemu zakonu o RTV Slovenija … Verjeti je, da bo SDS poskrbela za njegovo službo tudi po marcu 2026, ko se mu izteče devetletni mandat ustavnega sodnika.

Podobno skladno z stališči SDS glasujeta tudi ustavna sodnika Marko Šorli in Rok Svetlič. Prvi je bil izvoljen julija 2016, takrat je dobil 60 glasov, proti jih je bilo 23. Drugi pa je postal ustavni sodnik v času tretje Janševe vlade, ko je novembra 2021 dobil 46 glasov, torej je bil izvoljen za (g)las. Opozicija, takrat so to bili poslanci LMŠ, SD, SAB, Levica in nepovezani poslanci, niso dvignili glasovnic. Tako so ga izvolili poslanci SDS, NSI, SMC in Desusa, ki so bili zvesti Janševi vladi. Svetlič pa je kot edini napisal odklonilno ločeno mnenje ob odločbi ustavnega sodišča, pridružil se mu je še Jaklič. Zaveda se, komu mora biti hvaležen za to, da je ustavni sodnik.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24