slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

1715284671-172a4526-1715284644961 Necenzurirano

Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem....

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

Kate Middleton se ne bo vrnila v javnost vsaj do jeseni .. Odkrito.si

Kate Middleton - stanje je zelo resno!

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Samostojni podjetnik Jaklič vztraja, da ni kršil zakona o ustavnem sodišču

Deli na:
Samostojni podjetnik Jaklič vztraja, da ni kršil zakona o ustavnem sodišču

/ - Foto: Marko Vavpotič

Ustavni sodnik Klemen Jaklič trdi, da mu zakon o ustavnem sodišču dopušča dejavnosti, ki jih je opravljal kot samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost. Za Planet TV je povedal, da je kot samostojni podjetnik opravljal raziskovalno delo in da za to ni potreboval soglasja predsednika ustavnega sodišča.

"Zakon o ustavnem sodišču je jasen in izrecen. Ustavni sodnik ne sme opravljati pridobitne dejavnosti, razen dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca. Ta določba je v zakonu o ustavnem sodišču drugačna kot v vseh ostalih zakonih," je za omenjeno televizijo zatrdil Jaklič in ob tem dodal, da je kot samostojni podjetnik opravljal izključno dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon.

Reporter že v ponedeljek prvi poročal o »espeju« Klemna Jakliča, ki je s tem kršil zakon: izbrisal ga je šele 31. marca letos!

Ob tem je zagotovil, da za opravljanje dela kot samostojni podjetnik ni potreboval soglasja predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, saj zakon po njegovih navedbah soglasje zahteva le v primeru, da je ustavni sodnik zaposlen v dopolnilnem delovnem razmerju.

Po Jakličevih trditvah je z dejavnostmi samostojnega podjetnika prenehal, ker mu je to povzročalo stroške.Ustavni sodnik Klemen Jaklič je bil v času opravljanja funkcije kar pet let tudi popoldanski samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost, danes piše tednik Mladina.

Na pisanje se je odzvala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki bo zadevo predala Komisiji za preprečevanje korupcije. Če očitki držijo, gre za hudo nezdružljivost in hudo kršitev zakona, zato pričakuje, da bo Jaklič odstopil z mesta ustavnega sodnika. Jaklič tega ni želel komentirati.