Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tujci najraje kupujejo nepremičnine na Krasu

Deli na:
Tujci najraje kupujejo nepremičnine na Krasu

Foto: Bobo

Največ nepremičninskih transakcij v obmejnih upravnih enotah, kjer so bili kupci tujci, je bilo lani v sežanski upravni enoti. Ta izstopa tudi na področju transakcij z zemljišči za gradnjo stavb, izhaja iz predloga poročila o evidentiranem prometu in cenah nepremičnin v obmejnih upravnih enotah v letu 2013, ki mora potrditi še vlada.

Lani je bilo v Sloveniji 57 nakupov stanovanj, kjer so kot kupci nastopili tuji državljani ali gospodarske družbe. Od tega je bilo 32 nakupov oz. 56 odstotkov v obmejnih upravnih enotah.

Število evidentiranih transakcij s stanovanji, kjer so kot kupci nastopili tujci, se je na ravni države v letu 2013 v primerjavi z letom 2012 povečalo za 12 odstotkov, na ravni obmejnih upravnih enot pa se je zmanjšalo za tri odstotke. Delež transakcij, kjer so kupci tujci, je v obmejnih upravnih enotah lani znašal 1,18 odstotka, na preostalem območju Slovenije pa 0,68 odstotka.

V obmejnih upravnih enotah je bil prisoten trend padanja cen stanovanj, ki je bil nekoliko šibkejši kot na ravni države. Povprečna cena prodanega stanovanja v obmejnih upravnih enotaj je bila v drugem polletju lani namreč za šest odstotkov nižja kot leto prej, medtem ko je bila na ravni države nižja za sedem odstotkov.

Med obmejnimi upravnimi enotami z zadostno velikostjo statističnega vzorca so se povprečne cene stanovanja najbolj znižale na obalnem območju, in sicer v Piranu (za 14 odstotkov) ter v Kopru in Izoli (po 11 odstotkov).

Lani je je bilo sklenjenih 76 kupoprodaj eno- ali dvostanovanjskih hiš s pripadajočim zemljiščem, kjer so kot kupci nastopali tuji državljani ali pravne osebe, kar je 11 manj kot v letu 2012.

V obmejnih upravnih enotah je bilo takih transakcij 71 oz. ena več kot leta 2012. Daleč največji delež transakcij, kjer so bili kupci tujci, je bil že drugo leto zapored v upravni enoti Sežana. Ta je znašal 31 odstotkov oz. 17 od 55 kupoprodaj.

V Sloveniji se je lani sicer nadaljeval trend padanja cen eno- in dvostanovanjskih hiš. Povprečna pogodbena cena stanovanjske hiše s pripadajočim zemljiščem je bila na ravni države za štiri odstotke nižja kot v letu 2012, v obmejnih upravnih enotah pa za sedem odstotkov.


Lani je bilo vsega 19 nakupov zemljišč za gradnjo stavb, kjer so kot kupci nastopili tuji državljani ali pravne osebe, kar je tri transakcije manj kot leto prej. V obmejnih upravnih enotah jih je bilo 17 oz. tri manj kot leta 2012.

Šest transakcij oz. 26 odstotkov vseh evidentiranih transakcij z zemljišči za gradnjo stavb, kjer so kot kupci nastopili tujci, so sklenili v sežanski upravni enoti. Tudi tu je bil tudi delež takih transakcij že drugo leto zapored največji med vsemi upravnimi enotami. Znašal je devet odstotkov oz. pet od 55 transakcij z zemljišči za gradnjo stavb.

Povprečna cena kvadratnega metra zemljišča za gradnjo stavb je na ravni države lani glede na 2012 padla za devet odstotkov, povprečna površina prodanega zemljišča pa se je zmanjšala za odstotek. V obmejnih upravnih enotah je povprečna cena na kvadratni meter padla za osem odstotkov, medtem ko se je prodana površina prav tako zmanjšala, in sicer za odstotek.

Lani je bilo le 28 nakupov kmetijskih zemljišč, kjer so kot kupci nastopili tuji državljani ali pravne osebe, kar je sedem manj kot leto prej. Število evidentiranih nakupov kmetijskih zemljišč s strani tujcev se je na ravni države glede na leto prej zmanjšalo za 20, v obmejnih upravnih enotah pa za 18 odstotkov. Vse transakcije s kmetijskimi zemljišči, kjer so kot kupci nastopili tujci, so bile lani v obmejnih upravnih enotah.

Na ravni države se je povprečna cena kvadratnega metra kmetijskega zemljišča lani glede na 2012 zvišala za osem odstotkov, povprečna površina prodanega zemljišča pa za štiri odstotke. V obmejnih upravnih enotah je bila povprečna cena višja za devet, povprečna površina pa za štiri odstotke.

Medtem pa je bilo lani le pet nakupov gozdnih zemljišč, kjer so kot kupci nastopili tujci, kar je tri manj kot leta 2012. Vseh pet transakcij je bilo v obmejnih upravnih enotah.

Na ravni države je bila povprečna cena kvadratnega metra gozdnega zemljišča lani v primerjavi z 2012 v povprečju višja za dva odstotka, povprečna površina prodanega zemljišča pa je bila za 11 odstotkov manjša. V obmejnih upravnih enotah je bila povprečna cena višja za tri odstotke, povprečna površina pa je bila manjša za 16 odstotkov.

Podatki o evidentiranem prometu, povprečnih cenah in povprečnih površinah prodanih nepremičnin temeljijo na podatkih evidence trga nepremičnin, ki so jih v evidenco posredovali z zakonom predpisani posredovalci podatkov, še piše v poročilu, objavljenem na spletni strani vlade.