vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

sveže žemlje Svet24.si

Kaj vse je v žemlji, ki jo imaš za malico?

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

Mateja Magdalenić Svet24.si

Ste kje videli Matejo?

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Slovenija

Tri leta zapora za "podjetnike", ki so v Slovenski Bistrici pridelali za 3,5 milijona evrov marihuane

Deli na:
Tri leta zapora za "podjetnike", ki so v Slovenski Bistrici pridelali za 3,5 milijona evrov marihuane

Foto: SKP PU Maribor

Od četverice, ki so jo kriminalisti novembra lani izsledili zaradi obsežnega gojenja prepovedane konoplje v nekdanjem gospodarskem poslopju v Slovenski Bistrici, so se trije že pokesali. Četrti se bo na mariborskem sodišču o krivdi izjasnil v torek, danes pišeta Večer in Slovenske novice.

Po ugotovitvah kriminalistov so vpleteni v prostorih bivše polnilnice vina v Slovenski Bistrici, ki so jih najeli pod pretvezo, da potrebujejo prostore za delavnico za taljenje aluminija, pridelali tolikšne količine droge, da bi z njo lahko zaslužili okoli 3,5 milijona evrov.

Novembra lani so v povezavi z mamilarskim poslom kriminalisti prijeli tri srbske državljane, ki so jih zasačili pri gojenju marihuane, mesec kasneje pa je po pisanju Večera odklenkalo tudi ključnemu členu v verigi, slovenskemu državljanu Anžetu Posavcu, ki je posel vodil iz Ljubljane. Njemu podrejeni izvajalci so bili srbski državljani Nikola Nicović, Miloš Stanković in Radoslav Milanović.

Kriminalisti so zoper njih zbrali toliko dokazov, da se je večina po poročanju Večera odločila na sodišču priznati krivdo. Posavec, Nicović in Milanović so v četrtek v sodno dvorano vstopili s podpisanim sporazumom o priznanju krivde.


Sodnica mariborskega okrožnega sodišča jim je dosodila kazni, kot jih je predlagalo tožilstvo. Za Posavca je predlagalo tri leta zapora in stransko kazen 8300 evrov, za Nicovića in Milanovića pa dve leti in dva meseca zapora in stranski ukrep izgon tujca iz države za obdobje petih let.

Kazenski postopek še ni končan za Stankovića, za katerega je tožilstvo na predobravnavnem naroku predlagalo najnižjo kazen, eno leto zapora in petletni izgon iz države. Na prošnjo njegove zagovornice mu je sodišče dalo še nekaj časa za premislek in predobravnavni narok zanj preložilo na torek.

Glede na to, kakšne količine droge so vpleteni v mamilarsko verigo proizvedli v hali v Slovenski Bistrici, se zdijo kazni zoper njih precej nizke, še piše Večer. Tožilstvo jih namreč ni obtožilo sodelovanja v hudodelski združbi, za kar je predpisana kazen od pet do 15 let zapora, pač pa, da so kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami izvajali v sostorilstvu, za kar je predvidena kazen od enega do deset let zapora.

Že na decembrski novinarski konferenci je namreč šef mariborskih kriminalistov namignil, da sumijo, da so bili štirje, ki so jih prijeli pri nas, (zgolj) izvajalci za veliko širšo kriminalno združbo. Kako daleč so kriminalisti s preiskovanjem ozadja mamilarskega posla v Slovenski Bistrici, ni znano, so pa na Večeru neuradno izvedeli, da je pomemben člen celotne operacije padel v neki drugi preiskavi na Hrvaškem. Govor je o podjetniku iz Ljubljane Nenadu M., ki naj bi spomladi 2016 z lastnikom prostorov v Slovenski Bistrici podpisal pogodbo o najemu prostorov. Po podpisu pogodbe pa ga ni bilo več blizu, domnevno zato, da lastnik prostorov ni imel razloga, da bi kaj posumil, saj je Nenada M., ko so ga domnevno zaprli na Hrvaškem, pri nadaljevanju posla zamenjal Anže Posavec in skrbel za redno plačevanje najemnine za prostore, visoke račune za elektriko in ostalo.

Loading...