državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilec Ferlinc manipuliral s t. i. računalniško zlepljenko?

Deli na:
Tožilec Ferlinc manipuliral s t. i. računalniško zlepljenko?

Objavljamo dokument, ki bi lahko bil taka imenovana računalniška zlepljenka, s katero je tožilec Andrej Ferlinc včeraj obtoževal potvarjanja Janeza Janšo in Francija Matoza. Kombinirani dokument, sestavljen iz treh dokumentov, bi lahko bila v resnici zlepljenka treh dokumentov, ki jo je na zahtevo finske obrambe za analizo uporabila grafologinja iz Španije. Ferlinc nam včeraj ni hotel pokazati sporne »zlepljenke«, da bi se lahko prepričali, ali gre za isti tridelni dokument. Če to drži, potem je velika verjetnost, da je štiri dni pred volitvami manipuliral s slovensko javnostjo in tako politično zlorabil svoj uradni položaj.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je vodil obtožni predlog v zadevi Patria, je štiri dni pred volitvami obtožil obsojenega Janeza Janšo in njegovega odvetnika Francija Matoza prirejanja dokumentov, ki naj bi bili sestavni del finskega kazenskega spisa v zadevi Patria. Pri tem je omenil, da naj bi iz treh dokumentov računalniško sestavili enega, iz dela avtentičnega dokumenta pa naj bi bili izpuščeni zneski denarja, ki naj bi si ga razdelili posredniki v poslu Patrie, med drugim sta omenjena tudi SDS in PM Janza. Finski tožilec Jukka Rappe je Ferlincu odgovoril, da tak kombiniran dokument ni bil predstavljen med postopkom in ni bil vključen v finski spis.

Ferlinc je novinarjem sicer pokazal elektronsko sporočilo finskega tožilca, ni pa nam hotel izročiti tudi spornega dokumenta, da bi tega lahko pokazali Matozu. Ta namreč vztraja, da je na tiskovni konferenci junija predstavil avtentične dokumente, ki so jih dobili od finske obrambe. Ponovil je tudi, da so bila ob avtentičnem dokumentu, ki so ga zasegli finski kriminalisti, pozneje z roko pripisana nekatera imena, ki naj bi pojasnjevala, kdo naj bi dobil kakšno provizijo. Na zahtevo obrambe so najeli strokovno izvedenko za grafologijo Leeno Toivonen, ki živi v Španiji, ta pa je v raziskavi ugotovila, da obstaja velika verjetnost, da je imena na roko pripisal eden od finskih preiskovalcev, ko je skušal ugotoviti, kdo se skriva za posameznimi kraticami in okrajšavami. Grafologinja je med seboj primerjala zapis priimka Riedl iz treh različnih priloženih dokumentov.

Odvetnik Matoz nam je pokazal uradni dokument, na katerem so zapisane kratice in vsote denarja ter na roko pripisana imena domnevnih posrednikov, poleg tega pa tudi dokument, na podlagi katerega je analizo opravila grafologinja. Če ga dobro pogledamo, lahko ugotovimo, da gre za »zlepljenko« treh dokumentov. Torej bi lahko šlo za kombinirani dokument, o katerem je govoril tožilec Ferlinc in ga novinarjem ni hotel izročiti. Če to drži, potem obstaja velika verjetnost, da je Ferlinc na Finsko poslal napačen dokument z namenom, da bi manipuliral s slovensko javnostjo štiri dni pred volitvami ter tako politično škodoval Janezu Janši in njegovi stranki SDS.

Objavljamo tridelni dokument, namenjen za grafologinjo, in izvirni dokument, na katerega se je nanašala njena analiza.