marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

sodna stavba sodisce jesenice pl1 Reporter.si

Afera: v 5,5-milijonski obnovi sodne palače na ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Toninovi o sodelovanju z Janšo: Pomembno je, koga bo SDS ponudila za premierja

Deli na:
Toninovi o sodelovanju z Janšo: Pomembno je, koga bo SDS ponudila za premierja

Matej Tonin in Janez Janša - Foto: Primož Lavre

V NSi ne izključujejo možnosti podpore interpelaciji vlade, kar so v SDS postavili kot pogoj za prispevanje svojih podpisov k interpelaciji ministrice za kulturo Aste Vrečko. A v NSi poudarjajo, da z besedilom interpelacije vlade niso seznanjeni, pomembno pri njihovi odločitvi bo tudi, koga bo SDS ponudila kot kandidata za novega premierja.

Iz poslanske skupine SDS so namreč včeraj sporočili, da bodo podpise pod interpelacijo ministrice Vrečko, ki so jo po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali v NSi, posredovali "sočasno ob posredovanju podpisov vseh poslancev NSi za interpelacijo zoper vlado".

V NSi, kjer sicer podpore interpelaciji o delu vlade Roberta Goloba, ne izključujejo, pa se do predloga še ne morejo opredeliti, saj ga ne poznajo, prav tako čakajo na informacijo o tem, koga bodo v SDS ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici vladi predlagali kot kandidata za novega predsednika vlade.

Odnosi med opozicijskima SDS in NSi so sicer v tem sklicu DZ že nekaj časa zaostreni. Prvak NSi Matej Tonin je med drugim napovedal, da v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, ne bodo več sodelovali. Pripravljeni pa so sodelovati s stranko SDS.


V pismu članstvu po reorganizaciji Golobove vlade pa je Tonin poudaril, da NSi tudi v Golobovi vladi ne bo in bo še naprej neizprosna opozicija. Vabila v Golobovo vlado sicer NSi ni dobila. Hkrati je Tonin še ocenil, da stvari v opoziciji tečejo "po ustaljenem in že videnem scenariju", NSi pa da ostaja pod nenehnimi napadi in neutemeljenimi obtožbami največje opozicijske stranke.

Napeto pa je med strankama tudi zaradi porazdelitve mest v parlamentarnih komisijah za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) in za nadzor javnih financ, v katerih mora imeti po poslovniku DZ večino opozicija. V NSi so že ob začetku mandata kot "povsem logično" ocenjevali, da bi vsaka izmed opozicijskih strank prevzela vodenje ene od komisij. Ob podpori koalicije so dosegli dogovor, da jim pripade predsedniško mesto v komisiji za nadzor javnih financ. Po tistem, ko SDS zaradi te poteze ni želela imenovati svojih članov v Knovs, pa je NSi prevzela vodenje tudi te komisije.

Predsednik SDS Janša je sicer včeraj na Twitterju zapisal, da je SDS pripravljena NSi odstopiti vodenje Knovsa poslancu NSi, kot je to v preteklosti že storila. Kot je še zapisal, lahko tudi interpelacijo zoper ministrico za kulturo in zoper vlado vložijo skupaj.

NSi z osmimi poslanci sama nima zadostnega števila podpisov za vložitev interpelacije. Po poslovniku DZ lahko to namreč stori najmanj deset poslancev, zato NSi potrebuje podporo še dveh poslancev. Enako število poslanskih podpisov je potrebnih za vložitev interpelacije vlade, SDS pa v tem sklicu DZ šteje 27 poslancev. To pomeni, da za vložitev interpelacije podpisov poslancev NSi ne potrebuje. Za uspeh konstruktivne nezaupnice pa je potrebnih 46 poslanskih glasov.