Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

urban laurencic - ms Njena.si

Športni komentator Urban Laurenčič je drugič ...

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi prepričuje manjšinska poslanca, naj podpreta interpelacijo zoper Asto Vrečko

Deli na:
NSi prepričuje manjšinska poslanca, naj podpreta interpelacijo zoper Asto Vrečko

Asta Vrečko - Foto: Primož Lavre

V NSi so po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. Interpelacijo so poslali v sopodpis opozicijski SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti. Odločitev o podpori interpelaciji v NSi pričakujejo do petka.

Poslanska skupina NSi sicer sama nima dovolj podpisov za vložitev interpelacije. Po poslovniku jo lahko namreč vloži najmanj deset poslancev, barve krščanskih demokratov pa v parlamentu v tem mandatu zastopa osem poslancev, zato potrebujejo podporo drugih poslanskih skupin.

Pripravljeno interpelacijo, ki na 20 straneh kot glavni očitek navaja ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, so tako v sopodpis poslali poslancem opozicijske SDS in poslancema manjšinskih narodnih skupnosti, ki morajo svojo odločitev o morebitni podpori sporočiti do petka, so danes sporočili iz NSi.

Na odziv SDS in poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti STA še čaka. Je pa predsednik SDS Janez Janša minuli teden na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji dejal, da "bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena, ali pa zadostna, ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade".

V poslanski skupini NSi so pripravo interpelacije zoper ministrico Vrečko namreč napovedali že pretekli teden, vladno odločitev o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije pa označili za "korak v napačno smer".

Kot so ob tem poudarili, osamosvojitev Slovenije namreč razumejo kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini ter zavesti naroda zasluži posebno mesto.