Revija Reporter
Slovenija

Preštevanje glasov za Simonitija: več poslancev SMC bi lahko podprlo interpelacijo

STA
3 793

24. mar. 2021 15:22 Osveženo: 15:32 / 24. 3. 2021

Deli na:

Vasko Simoniti in Matjaž Nemec v DZ

DZ/Matija Sušnik

V koalicijskih SDS in NSi interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija ne bodo podprli. Očitke na njegov račun zavračajo in opozarjajo, da proračun za kulturo še nikoli ni bil tako visok. Interpelacije večinsko ne bodo podprli niti v SMC, kjer pričakujejo, da bo minister svoje delo nadaljeval preudarno, upoštevajoč socialni dialog.

Po besedah Alenke Jeraj (SDS) proračun za kulturo še nikoli ni bil tako visok in je očitek, da želi minister kulturo uničiti, neprimeren in daleč od resničnosti. Tudi sredstva za samozaposlene v kulturi so se po njenih navedbah kljub epidemiji zvišala za 700.000 evrov. Je pa poslanka opozorila, da je bil status samozaposlenega v kulturi predviden kot nagrada za vrhunske umetnike, ki opravljajo tržno manj zanimivo dejavnost, a so v zadnjih letih dobivali status tudi na primer pevci, ki sicer dobro služijo na trgu. Jerajeva je dejala, da pri zapletu glede STA ministrstvo za kulturo nima nič, v javnih kulturnih ustanovah so novi direktorji tam, kjer se je prejšnjim iztekel mandat, v primeru Javne agencije za knjigo RS pa je šlo za resne kršitve zakonodaje. Poudarila je tudi, da v SDS podpirajo tradicionalno in moderno kulturo, a je podstat moderne kulture in novih vzorcev ravno v tradiciji.

V SMC po besedah Mojce Žnidarič interpelacije ministra za kulturo večinsko ne bodo podprli. Ugotavljala je, da je besedilo interpelacije prežeto z relativno intenzivnim emocionalnim nabojem, minister pa bo imel danes priložnost, da odgovori na vse očitke. Glede predlogov, ki naj bi jih vseboval nov zakon o medijih, je po njenih besedah potreben širši družbeni konsenz. V SMC se strinjajo s predlagatelji interpelacije, da družba ne bi smela meriti svojih uspehov le še v jeziku ekonomske rasti in dodane vrednosti. "Dvomimo, da se s tem ne bi strinjal tudi minister. Danes bo imel priložnost, da nas na tej maratonski seji prepriča, da je temu res tako," je dejala poslanka. Nato pa v SMC pričakujejo, da bo minister svoje delo nadaljeval preudarno, upoštevajoč socialni dialog, raznolikost slovenske družbe na področju umetnosti, smisel obstoja vseh umetnostnih zvrsti in predvsem kulturo dialoga.

Tadeja Šuštar (NSi) je ugotavljala, da so predlagatelji 10 točk interpelacije kulturnega ministra "obrazložili na zelo nekulturen način, s čemer so pokazali predvsem raven svoje kulture in svojega obnašanja". Kot je dejala, predlagatelji interpelacije opozarjajo, da ni bil vzpostavljen dialog z deležniki na področju kulture, a je iz danih podatkov razbrati, da je minister s svojo ekipo opravil več kot 500 sestankov z različnimi deležniki s kulturnega področja. Iz podatkov je po njenih besedah razvidno tudi, da minister lani ni pozabil na kulturne delavce, prizadeval pa si je tudi za čimprejšnjo sprostitev omejitvenih ukrepov za področje kulture. Prav na pobudo ministrstva za kulturo je bila Slovenija ena prvih držav na svetu, ki je s primernimi ukrepi in pod ustreznimi zaščitnimi pogoji že konec aprila lani omogočila odprtje muzejev, galerij, knjižnic, je še povedala Šuštarjeva.