Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: V Evropo je treba poslati najboljše, izkušene, kompetentne, predvsem pa energične ljudi

Deli na:
Tonin: V Evropo je treba poslati najboljše, izkušene, kompetentne, predvsem pa energične ljudi

Na čelu evropske liste NSI je tokrat nekdanja predsednica Ljudmila Novak. - Foto: Twitter

NSi je današnji letni posvet stranke v Celju namenila evropskim temam ter pripravam na evropske volitve, na njem pa so tudi potrdili glavne programske točke, s katerimi bodo nastopili na volitvah. Stranka je ob tem tudi uradno predstavila kandidate svoje liste, na čelu katere bo tokrat nekdanja predsednica Ljudmila Novak.

Stranka je svoje kandidate sicer že pred časom razkrila javnosti. Aktualni evropski poslanec Lojze Peterle je tokrat na tretjem mestu, pred njim je tudi poslanec NSi Jožef Horvat, za njim pa prav tako poslanka Iva Dimic.

Za njimi so se zvrstili še lanska kandidatka za županjo Raven na Koroškem Mojca Erjavec, nova predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc in nekdanji obrambni minister v Drnovškovi vladi Franci Demšar. Listo zaključuje še nekdanji minister Janševe vlade Žiga Turk.

Kot je povedal predsednik NSi Matej Tonin, je Evropa pred številnimi izzivi, tako od znotraj kot od zunaj, izzivi pa prihajajo tako z vzhoda kot z zahoda. "Krepi se Kitajska, prebuja se Rusija, tudi Amerika postaja bolj nepredvidljiva, zato okolje, s katerim se srečujemo, postaja vse večji izziv. Tu so še migracije, s katerimi se soočamo že od leta 2015, in postajajo pomembna tema, s katero se bo v prihodnosti ukvarjala Evropska unija," je dejal.

Prvak NSi zato meni, da je treba v Evropo poslati najboljše, izkušene, kompetentne, predvsem pa energične ljudi, ki bodo znali izpostavljati prave teme in se modro odločati. Njihova kandidatna lista po njegovem pooseblja vsebino in usmeritev stranke, ki želi okrepiti slovensko identiteto in narediti močno EU, to pa je mogoče le z najboljšimi.


Za dosego primernih rezultatov potrebujejo tudi poslance, ki bodo gradili na dialogu in povezovanju, tudi to pa po Toninovih besedah predstavljajo njihovi kandidati. Svet NSi je ob tem danes sprejel še program pred evropskimi volitvami, ki so ga poimenovali Zaupanje. "Kdorkoli bo na teh volitvah svoj glas oddal za NSi, bo dobil garancijo, da bo EU močna tudi v prihodnosti in da se bo okrepila tudi slovenska identiteta," je še dodal.

Nosilka liste Novakova je vesela, da lahko vodi listo svoje stranke, hkrati pa hvaležna Peterletu, ki je oral ledino in na prvih evropskih volitvah odločilno pripomogel k zmagi stranke in k temu, da je lahko tudi sama nabirala izkušnje v evropskem parlamentu.

Evropska unija je po njenem zagotovilo za ohranjanje miru, večje varnosti, medsebojnega sodelovanja, spoštovanja in povezovanja. Zaveda se tudi njenih slabosti, krizo inštitucij, rahlega oddaljevanja od ljudi zaradi reševanja bank, brexita ali migracij, kar je zadnje čase šibilo zaupanje vanjo. A je Novakova ob tem prepričana, da lahko s pametno in povezovalno politiko in iskanjem rešitev Evropa znova postane močnejša.

"Nekateri bi si želeli šibko Evropo, mi pa želimo močno, kredibilno Evropo in Evropo blagostanja, v katero si želijo priti številni ljudje. Nobena povezava v svetu še ni bila tako trdna in ni trajala toliko časa ter ni omogočala takšne gospodarske rasti in sodelovanja. Predvsem pa nam zagotavlja mir, kar je zelo pomembno na območju, kjer so se v zgodovini odvijale številne vojne," je dejala nosilka liste.

Evropa po njenem zato ima prihodnost, če bo sodelovala in bo šla v smeri zmanjševanja birokratskih ovir, vlagala v razvoj in raziskave in imela posluh za svoje ljudi. Kot evropska poslanka se bo tudi zavzemala, da bi Slovenija znašla svoje mesto znotraj EU, sicer pa je prepričana, da bodo s svojim programom dosegli odličen rezultat na volitvah.