Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: NSi ne gradimo na kultih osebnosti, ampak na vrednotah, ki nas povezujejo (VIDEO)

Deli na:
Tonin: NSi ne gradimo na kultih osebnosti, ampak na vrednotah, ki nas povezujejo (VIDEO)

Matej Tonin - Foto: Twitter/NSi

Stranka Nova Slovenija (NSi) je danes s slovesnostjo na Bledu počastila 30. obletnico krščanske demokracije v Sloveniji. Kot je izpostavil predsednik stranke Matej Tonin, se danes z zadovoljstvom spominjajo prehojene poti. "Predvsem pa se želimo ukvarjati s prihodnostjo in s tem, kako bodo ljudje naprej živeli," je poudaril.

Tonin je pojasnil, da je bil današnji dogodek namenjen obeležitvi 30. obletnice delovanja krščanske demokracije na Slovenskem. NSi se namreč šteje za vrednotno, idejno naslednico Slovenskih krščanskih demokratov. "Zadovoljni smo nad prehojeno potjo, predvsem pa imamo mirno vest, da smo v zgodovini v kritičnih trenutkih vedno potegnili prave poteze in imeli voditelje na pravih mestih," je izpostavil.

Četrti predsednik stranke je spomnil, da je Lojze Peterle skupaj s svojimi političnimi somišljeniki izpolnil tisočletne sanje Slovencev in bo vedno zapisan kot eden ustanovnih očetov samostojne neodvisne Slovenije. Andrej Bajuk je v kritičnih časih zmanjšal zaostanek v pogajanjih z EU, da je Slovenija leta 2004 končno lahko stopila v unijo, Ljudmila Novak pa je v težkih časih krščansko demokracija vrnila nazaj na politični zemljevid Slovenije.

"Jasno je, da v NSi ne gradimo na kultih osebnosti, ampak na vrednotah, ki nas povezujejo, zato smo tudi preživeli najhujše viharje," je poudaril in kot ključne vrednote navedel svobodo, pravičnost in varnost. Izpostavil je, da je stranka ob spominu na preteklost usmerjena v prihodnost.

"Ljudje so pozitivno razpoloženi, prinašajo energijo in moja naloga je, da to energijo, ki je danes zbrana na Bledu, prenesemo po celi Sloveniji in da tudi na evropskih volitvah tako zaradi Slovenije kot tudi zaradi EU dosežemo dober rezultat," je povedal.



Pričakuje ponovitev rezultata iz leta 2014, da bodo tiste, ki so takrat volili NSi, teh je bilo okoli 65.000, in morda še kakšnega dodatnega ponovno pripeljali na volitve. Kakšen bo ob tem izid, pa bo odvisno od volilne udeležbe.

Današnje slovesnosti se je udeležil tudi glavni kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah Manfred Weber, ki je dejal, da krščanske demokrate združujejo vrednote za prihodnost družbe. Ob tem je izpostavil, da je krščanska demokracija v zadnjih desetletjih za evropske državljane dosegla združitev v svobodi in miru. Jasno vizijo pa ima tudi za prihodnost, v kateri se mora Evropa po Webrovem prepričanju obraniti nacionalistov in populistov, ki jo rušijo in razdvajajo narode.

Evropski poslanec Peterle je izpostavil, da se s hvaležnostjo spominjajo tistih, ki so pred 30 leti razumeli klic časa in se odločili, da ustanovijo slovenske krščanske demokrate, ki so bili zmagovita stranka slovenske pomladi, zato so tudi prevzeli nekatere ključne odgovornosti na poti v osamosvojitev.

"Mislim, da smo takrat dokazali, kako se stopi na pravo stran za prave zadeve, takrat smo prispevali k zgodovinskemu premiku v Sloveniji, k demokratizaciji, k osamosvojitvi, pa tudi k evropski perspektivi," je dejal Peterle. "Smo stranka, ki ima lastno vizijo evropskega razvoja, ki je sožitna, ki razvija visoko politično kulturo. Mislim, da so to zadeve, s katerimi smo lahko pogumni glede evropske in slovenske politične prihodnosti," je sklenil.