Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Korupcijska afera trese Rajoyevo vlado: socialistični prevzem oblasti ali predčasne volitve?

Deli na:
Korupcijska afera trese Rajoyevo vlado: socialistični prevzem oblasti ali predčasne volitve?

Španski premier Mariano Rajoy - Foto: Reuters

Španska socialistična stranka, največja opozicijska stranka v državi, je danes v parlamentu vložila nezaupnico proti premierju Marianu Rajoyu, potem ko so njegovo konservativno ljudsko stranko v četrtek na vrhovnem sodišču obsodili zaradi korupcije. Liberalna stranka Ciudadanos, premierjeva zaveznica, je medtem terjala predčasne volitve.

Socialisti (PSOE) bi morali za uspeh nezaupnice oz. za podporo svojemu kandidatu za mandatarja zbrati absolutno večino 176 poslancev, kar je glede na globoko razdeljenost opozicije v Madridu težavna naloga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar socialistov Pedro Sanchez je davi sklical zasedanje zveznega izvršnega sveta stranke, na katerem so razpravljali o nezaupnici. PSOE je za strmoglavljenje Rajoya že dobila podporo levičarske stranke Podemos, a za dosego večine v parlamentu bi morala dobili tudi podporo liberalne stranke Ciudadanos, ki je očitno ne bo, ali manjših nacionalističnih strank, med katerimi so tudi katalonski separatisti, ki se odkrito zoperstavljajo vladi v Madridu. A slednje je Sanchez v zadnjih mesecih, tako kot Rajoy, napadal.

V Ciudadanos so danes že sporočili, da bodo socialistom preprečili prihod na oblast prek nezaupnice premierju. To je sporočil generalni sekretar stranke Jose Manuel Villegas, ki je hkrati poudaril, da bodo od Rajoya terjali, da v prihodnjih tednih skliče nove volitve.

Rajoy se je pod pritiskom znašel po sodbi vrhovnega sodišča, v kateri je v četrtek razsodilo, da je v vladajoči konservativni stranki (PP) med letoma 1999 in 2005 prišlo do nezakonitega financiranja. Glede na sodbo se je PP v razširjeni mreži okoriščala s podkupninami v zameno za dobičkonosna javna naročila ali prirejanje dogodkov.

V primeru, ki je znan pod imenom afera Gürtel, je sodišče obsodilo 29 od skupno 37 obtoženih na skupaj 351 dni let zapora. Med njimi je tudi nekdanji tajnik PP Luis Barcenas, ki je bil zaradi pranja denarja in davčne utaje obsojen na 33 let zapora in vračilo 44 milijonov evrov.



Francisco Correa, ki je osrednja figura afere, po njem so jo tudi poimenovali - correa je nemška beseda za pas, Gürtel pa njen nemški prevod, je bil obsojen na 51 let in 11 mesecev zapora, nekdanji vodilni kandidat PP Pablo Crespo pa na 37 let. Stranko je sodišče obsodilo na denarno kazen 245.000 evrov, PP je napovedala, da se bo na to pritožila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Afera Gürtel velja za največjo korupcijsko afero v zgodovini Španije, četrtkova sodba pa za udarec za stranko, ki je bila na čelu države med letoma 1996 in 2004 ter nato od leta 2011 naprej. Premier Rajoy je bil julija lani prvi predsednik španske vlade na položaju, ki je moral pričati. Sam zanika, da bi vedel karkoli o nezakonitem financiranju svoje stranke.

O četrtkovi sodbi so se danes razpisali španski mediji. Katalonski časnik El Periodico je poročal o uničujoči sodbi, medtem ko je najbolj prodajani dnevnik El Pais v uvodniku zapisal, da v demokratični Španiji ni presedana takšnemu udarcu.

Zadeva Gürtel je sicer le ena izmed korupcijskih afer znotraj PP v zadnjih letih. Primerov korupcije v Španiji ni malo.

PP je glede na raziskavo, ki jo je v začetku meseca opravil inštitut CIS, uživala 24-odstotno podporo, medtem ko je na zadnjih volitvah junija 2016 pobrala 33 odstotkov glasov. Konservativci so imeli glede na omenjeno raziskavo kot prvi med strankami le še majhno prednost pred Ciudadanosom.