sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: Kangler je bil le iskrica, ki je sprožila plamen nezadovoljstva

Deli na:
Tonin: Kangler je bil le iskrica, ki je sprožila plamen nezadovoljstva

Foto: Bobo

"Ne spreglejmo pravih vzrokov za proteste - vsesplošno nezadovoljstvo z družbeno klimo in ekonomsko situacijo se v Sloveniji kopiči že kar nekaj let," je v odzivu na proteste zadnjega tedna zapisal vodja poslancev NSi Matej Tonin, ki poziva k odpravi vzrokov tega nezadovoljstva. Hkrati svari pred zlorabo protestov v politične namene. "Če kdorkoli misli, da nastalo situacijo lahko izkoristi za krepitev lastne politične prepoznavnosti in vpliva, si dela medvedjo uslugo."

Odziv Mateja Tonina objavljamo v celoti:

Franc Kangler je bil le iskrica, ki je sprožila plamen nezadovoljstva, ki med državljani tli že dalj časa. Drage poslanke in poslanci, mislim, da od sedaj naprej obstajata samo dve možnosti: ali bomo ta plamen z odgovornim ravnanjem in skupnimi močmi pogasili ali pa se bo razplamtel v neobvladljive razsežnosti.

Ne spreglejmo pravih vzrokov za proteste - vsesplošno nezadovoljstvo z družbeno klimo in ekonomsko situacijo se v Sloveniji kopiči že kar nekaj let. Narediti moramo vse, da odpravimo čim več vzrokov tega nezadovoljstva. Imamo vsaj dve temeljni nalogi: 1. probleme moramo reševati s skupnim delovanjem in na etičen način ter 2. izboljšati moramo ekonomsko situacijo. Prva naloga je zgolj vprašanje naše volje in vesti. Naloga, da izboljšamo ekonomsko stanje v državi, bo mnogo težja, takojšnjih rezultatov verjetno ne bo. Prepričan pa sem, da bodo vsi lažje počakali na to opravljeno drugo nalogo, če bomo vsi stopili skupaj in končno konstruktivno sodelovali.



V prihodnjih dneh se obetata kar dva parlamentarna odbora. Eden se bo ukvarjal z medijskim poročanjem o protestih, drugi pa se bo ukvarjal z uporabo prekomerne sile policije. Če bosta odbora zlorabljena za to, da bomo poslanci vzroke za proteste prelagali na senzacionalistično poročanje medijev, na agresivnost policije ali pa krivdo valili drug na drugega, potem bomo zgolj dodali olja na plamen vsesplošnega nezadovoljstva. Želim si, da bi bila sklicana odbora postala mesto, kjer bi policisti lahko javnosti nazorno predstavili, na kakšen način so dolžni ukrepati v primeru protestov in kjer bi jasno povedali, da imamo tako politiki kot tudi mediji skupno soodgovornost za umirjanje razmer v državi.

Odgovornost za razmere v državi je v naših rokah. Če kdorkoli misli, da nastalo situacijo lahko izkoristi za krepitev lastne politične prepoznavnosti in vpliva, si dela medvedjo uslugo. Imamo dolžnost, da nezadovoljstvo v državi vzamemo kot resen alarm, da je potrebno nakopičene probleme s skupnimi močmi rešiti. Tej odgovornosti se ne smemo izogniti.

mag. Matej Tonin, poslanec