stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žerjav: Če bo sodišče reklo, da Kangler ni ničesar kriv, bomo to morali vsi sprejeti

Deli na:
Žerjav: Če bo sodišče reklo, da Kangler ni ničesar kriv, bomo to morali vsi sprejeti

Foto: Bobo

Predsednik SLS Radovan Žerjav je potem, ko je stranka izključila župana Maribora Franca Kanglerja, obsodil tudi proteste in vandalizem v Mariboru. "Vsi vemo, da zadeva lahko spolzi izpod nadzora in lahko nastane problematična. Pri zadnjem protestu so zadeve že šle skoraj čez rob," je opozoril Žerjav, ki upa, da protesti nimajo političnega ozadja.

Če imajo protesti in vandalizem v Mariboru ob pozivih k odstopu Kanglerja politično ozadje, je to treba preiskati in morebitne pobudnike tudi ustrezno sankcionirati, je dejal Žerjav na današnji novinarski konferenci na sedežu SLS.

Po njegovi oceni bo Kangler župansko funkcijo težko opravljal naprej glede na pritisk ulice. Kot je dejal, pritisk ulice zavrača, nadaljnje županovanje pa je odločitev župana.

SLS je sicer Kanglerja pozvala, naj sam izstopi iz stranke in jo s tem razbremeni, ker tega ni storil, je bila to prisiljena storiti stranka, je danes pojasnil predsednik SLS. Kot je dejal, je SLS že v nekaj primerih pokazala, da zna "pometati tudi pred svojim pragom", ob čemer meni, da bi to morali početi vsi v politiki.


Žerjav je poudaril, da v SLS ne želijo prejudicirati odločitev pristojnih organov glede očitkov županu in razvoj dogodkov. "Če bo sodišče reklo, da župan ni ničesar kriv, bomo to morali vsi sprejeti. Tisti, ki so peljali take postopke, pa se mu bodo morali tudi opravičiti," je bil jasen.

V tem trenutku pa je po njegovem mnenju prav, da se stranka tega razbremeni in da se Kangler "osredotoči na postopke, poskuša dokazati, da ni odgovoren za to, kar se mu očita, in da zadevo verodostojno, jasno ter transparentno predstavi slovenski javnosti".

Na vprašanje, ali so bili vendarle kakšni pomisleki v stranki glede izključitve Kanglerja, je Žerjav odgovoril, da so vedno takšni ali drugačni pomisleki. Verjame, da je bilo tudi tokrat tako, vendar pa vodstvo zagovarja politiko, ki so si jo zadali, in pri tem bodo tudi vztrajali. Če bo stranka ocenila, da taka politika ni smiselna, so po besedah Žerjava jasni tudi postopki glede vodstva stranke, ob čemer pa si, kot pravi, ne dela iluzij, da je kot predsednik nezamenljiv.

Sum korupcije naj bi obstajal tudi v Novem mestu. Žerjav je povedal, da primer slabo pozna, vendar v stranki pričakujejo, da bodo organi pregona in protikorupcijska komisija zadevo preučili. Tedaj se bo SLS tudi odzvala.