palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tone Rode v Kočevskem rogu: Iz nešteto grobišč se oglaša vest, ki se ne da utišati

Deli na:
Tone Rode v Kočevskem rogu: Iz nešteto grobišč se oglaša vest, ki se ne da utišati

Foto: Twitter

Dan spomina "potrebujemo živi, ne mrtvi, kajti spomin nam daje perspektivo, smer in smisel, zaradi spomina vemo, kdo smo," je na spominski slovesnosti za po vojni pobite v Kočevskem rogu dejal osrednji govornik, direktor Družine Tone Rode. Dodal je, da ostajajo odprti za vse, ki so se v narodnoosvobodilnem boju iskreno borili proti fašizmu.

Kot je na slovesnosti, na kateri se je zbralo nekaj tisoč ljudi, dejal Rode, pa moramo za pravilno osveščanje spomina izhajati iz resnice. "Res je možno začasno zgraditi konsenz na mitu, vendar mit, ki temelji na laži, nima samo kratkih nog, temveč tudi rakavo drobovje in zakrknjeno srce," je dejal. Ob tem je podobno kot še nekateri drugi govorniki spomnil, da so po vojni pobiti in njihovi svojci več desetletij veljali za drugorazredne.

Spomnil je na dogodke pred 70. leti, ko so po drugi svetovni vojni po njegovih besedah komunistične oblasti dale pobiti 100.000 nasprotnikov, med njimi več kot 15.000 Slovencev. O tem po njegovem ne gre molčati, in sicer vse dokler ne bo "napočil nov čas iskrenega, skupnega vrednotenja vsega, kar se nam je zgodilo". "Naša dolžnost in odgovornost je, da preprečimo, da bi se zmede in zmote in napake iz preteklosti, ki so povzročile toliko gorja, še kdaj ponovile," je dejal.

Po njegovih besedah se tudi "ne smemo pustiti zavesti v malodušje". "Kajti, iz nešteto grobišč se oglaša vest, ki se ne da utišati," je rekel.

Rode je prepričan, da si Slovenci ne glede na to, kar se je zgodilo, želimo živeti v miru, "spravljeni s seboj in med seboj". "Prepričan sem, da je to iskrena, tiha želja večine," je dejal. Zato pa moramo po njegovem "ozavestiti in na novo ovrednotiti našo preteklosti ter pretrgati s starim sistemom privilegijev".

V svojem nagovoru je izrazil upanje, da se bodo nekoč dediči "starega režima odrekli titoizmu in komunizmu znotraj t. i. narodnoosvobodilnega boja". Ob tem pa, kot je poudaril, sami ostajajo odprti za vse, "ki so v omenjenem gibanju iskreno videli rešitev za slovenski narod, posebej v pokrajinah, kjer se je ta boj poistovetil z resničnim bojem proti fašističnemu zatiranju".

Še pred nagovorom je za vse pobite potekala maša, ki jo je vodil beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Ta je v svoji pridigi izrazil upanje, da bi ob breznu pod Krenom, kjer je potekala današnja slovesnost, začenjali novo nebo in novo zemljo ter se ne bi še naprej ločevali in izključevali, "strankarsko med seboj tolkli in uničevali".

Slovesnosti, ki sta jo pripravili Župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza, so se udeležili tudi nekateri vidni predstavniki slovenskega političnega življenja, ki so ob brezno položili vence - predsednik republike Borut Pahor, predsednik SDS Janez Janša in predsednica NSi Ljudmila Novak.