Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ob obletnici pokola na Trgu nebeškega miru pridržanih več aktivistov

Deli na:
Ob obletnici pokola na Trgu nebeškega miru pridržanih več aktivistov

Foto: Getty Images

Kitajska policija je v četrtek pridržala šest aktivistov za človekove pravice, ki so sodelovali na zasebni spominski slovesnosti v spomin na pokol na Trgu nebeškega miru pred 27 leti, številne posameznike pa nadzorujejo. V spomin na pokol so sicer na Trgu nebeškega miru za danes napovedane demonstracije.

Šesterico aretiranih aktivistov, med njimi tudi pesnika Lianga Taipinga, so obtožili spodbujanja sporov in netenja nemirov. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi izginilo tudi nekaj drugih aktivistov.

Skoraj tri desetletja po pokolu komunistični režim še vedno prepoveduje in cenzurira vsako razpravo o krvavem zgodovinskem dogodku.

Združenje mater žrtev pokola na Trgu nebeškega miru je tudi letos od kitajskih oblasti zahtevalo objavo seznama žrtev, odškodnine za njihove svojce in kaznovanje odgovornih za pokol.

Kot so članice združenja poudarile v pismu, jih policija nenehno nadzoruje, zasegla in preiskala pa je tudi njihove računalnike. "Vlada nas ignorira in se pretvarja, da se grozljivi dogodek ni nikdar zgodil. Ne odziva se na naše pozive, medtem ko naši sodržavljani postopoma izgubljajo spomin na dogodek," so zapisale v pismu.

Po njihovih navedbah so oblasti tudi opozorile, da bodo vsi obiski na domu 79-letne ustanoviteljice združenja Ding Zilin prepovedani med 22. aprilom in 4. junijem. "Tisti, ki jo želijo obiskati, morajo varnostno službo zaprositi za posebno dovoljenje," so poudarili v društvu. Tudi Zilinovo že dlje časa nadzorujejo, prekinili pa so tudi njeno telefonsko povezavo, je še poročala AFP.

V spomin na pokol so na Trgu nebeškega miru za danes napovedane tudi demonstracije. Hongkong je edino mesto na kitajskem ozemlju, kjer vsako leto obeležijo nasilno zatrtje prodemokratičnih protestov v Pekingu leta 1989. Vodstvo kitajske komunistične partije je takrat nad protestnike na Tiananmenu poslalo tanke, pri čemer je umrlo več sto, po nekaterih podatkih celo več tisoč ljudi.