Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dva tenorja: Domingo in Carreras se bosta poklonila Pavarottiju

Deli na:
Dva tenorja: Domingo in Carreras se bosta poklonila Pavarottiju

Foto: Profimedia

Placido Domingo in Jose Carreras bosta na koncertu v Veroni nastopila v spomin na pokojnega tenorista Luciana Pavarottija

Placido Domingo, Jose Carreras in drugi mednarodno priznani glasbeniki se bodo 6. septembra v areni v Veroni poklonili deseti obletnici smrti italijanskega tenorista Luciana Pavarottija. Koncert bo organizirala fundacija Luciano Pavarotti in prijatelji skupaj z založbo Universal Music Group.

Veliki dogodek bo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA združil tako izvajalce operne kot popularne glasbe. Po sodelovanju na obeh področjih je bil znan tudi Pavarotti. Širšim množicam je bil znan kot eden od treh tenorjev - skupaj z Domingom in Carrerasom -, ki so med drugim odmevno nastopili na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1990 v Italiji. Zlasti v dobrodelne namene pa se je na odru pridruževal predstavnikom popularne glasbe, kot so Sting, Bono, Joe Cocker, Eric Clapton, Mariah Carey in Celine Dion.


Kot operni pevec je sicer Pavarotti, rojen v Modeni, nastopal na najbolj prestižnih odrih sveta. Poustvarjalno je bil zavezan italijanskemu belcantu - delom Puccinija, Donizettija in Bellinija, posvečal se je tudi Verdiju.

Petju se je dokončno posvetil leta 1961, pred tem je poučeval. Prodor mu je uspel leta 1964, ko je v Covent Gardenu v Londonu vskočil namesto obolelega Giuseppeja Di Stefana. Leta 1966 je sledil debut v milanski Scali, dve leti kasneje v newyorškem Metu. Na vrhuncu moči mu je uspevalo, da je na eni vokalni liniji devetkrat dosegel visoki C.

Njegova paradna arija je bila Nessun Dorma iz Puccinijeve Turandot, s katero je nazadnje javno nastopil leto in pol pred smrtjo na odprtju zimskih olimpijskih iger leta 2006 v Torinu, ko je še enkrat navdušil milijardno občinstvo. Umrl je 6. septembra 2007 na svojem domu v Modeni za rakom na trebušni slinavki.