Peter Grk Svet24.si

Čez pet do deset let bodo razmere v mednarodni ...

Will Smith Svet24.si

Will Smith z eno potezo potopil 80-milijonski ...

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

To sta Grimsova asistenta v Bruslju: mladenič iz kokainske afere SDS in vodja skrajnežev

Deli na:
To sta Grimsova asistenta v Bruslju: mladenič iz kokainske afere SDS in vodja skrajnežev

Branko Grims je tako poziral pred Evropskim parlamentom v Bruslju. - Foto: Facebook/Branko Grims

»Povej mi, s kom se družiš in povem ti, kdo si,« pravi pregovor. Novopečeni evropski poslanec in dolgoletni poslanec DZ Branko Grims si je za asistenta v Evropskem parlamentu izbral dva zanimiva in hudo kontroverzna lika.

Evropski poslanci lahko za pomoč v Bruslju in v domovini angažirajo več asistentov in običajno si za to delo izberejo ljudi iz svojega kroga. Na spletni strani Evropskega parlamenta sta kot njegova asistenta navedena Gašper Pečar in Žan Žalec, Grimsova stara znanca in hkrati imeni, ki sta dobro znani tistim Slovencem, ki spremljajo spogledovanje Branka Grimsa s ekstremi na desnici.

Diskreditacija Andreja Čuša

Gašper Pečar je nekdanji namestnik mednarodnega sekretarja Slovenske demokratske mladine oz. podmladka SDS, delal pa je tudi za evropsko poslanko Romano Tomc. V javnosti se je proslavil z afero »snegec«, s katero je SDM poskušala oblatiti svojega bivšega predsednika Andreja Čuša, ki je takrat izstopil iz SDS.

Poglejte, kdo stoji za Žanom Mahničem! Eden od štirih, ki so se pojavili na videu, ko so na zabavi podmladka SDS uživali kokain

Afero je sprožil video posnetek, v katerem so člani podmladka SDS uživali kokain, eden izmed njih je kričal »sneg, sneg, sneg«, nakar je v prostor vstopil takratni predsednik SDM Andrej Čuš, ki je zažugal snemalcu.

Ko je video prišel v javnost je Čuš razkril, kdo so še vedno aktivni štirje člani podmladka na posnetku. Med njimi je bil tudi Gašper Pečar. Ta je nato zanikal uživanje mamil in predložil je tudi negativen test na droge. A še danes ostaja to tista stvar, po kateri je najbolj znan.

Skrajneži, ki navdihujejo teroriste

Drugi Grimsov asistent Žan Žalec pa je vodja skrajno desne Generacije identitete in dolgoletni Grimsov ideološki sopotnik. Večkrat je bil opažen v Grimsovi družbi, denimo ob 8. februarju, ko sta skupaj obiskala grob Franceta Prešerna v Kranju, ali avgusta lani, ko je Grimsu pomagal pri odpravljanju posledic poplav.

Za povrh je Žalec eden od ustanovnih članov Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, izdajatelja razvpite Nacionalne tiskovne agencije (NTA). To je njen prvi odgovorni urednik Aleš Ernecl sam označil za fašistični medij, od njega pa je urednikovanje prevzel častilec Adolfa Hitlerja Urban Purgar, ki je bil nedavno obsojen zaradi groženj zdaj ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon in aktivistu Jaši Jenullu, za povrh pa še zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na zabavi s »princesko« Ano

Slovenski identitarci so podaljšek avstrijskega gibanja, ki v sosednji državi velja za skrajno nacionalistično organizacijo. Njen vodja Martin Sellner je bil celo v preiskavi zaradi donacije, ki jo je njegovi organizaciji namenil zloglasni terorist Brenton Tarrant – ta je leta 2019 v novozelandskem Christchurchu zakrivil pokol muslimanov in ubil 51 ljudi.

Foto: Instagram - Ana Zagožen je praznovala v družbi identitarca Žana Žalca (levo) in Gašperja Pečarja (zadaj) iz kokainske afere.

Pečarja in Žalca ne povezuje samo Grims, temveč prijateljujeta tudi zasebno. Pred leti sta se denimo oba udeležila rojstnodnevne zabave »princeske SDS« Ane Zagožen na njenem družinskem vikendu v slovenski Istri. Zagožnova je tedaj na instagramu objavila fotografijo, na kateri sta tako Gašper Pečar kot Žan Žalec, a jo je nato zbrisala.

Asistenti preostalih novopečenih evropskih poslancev so precej manj sporni. Mateju Toninu pomagata Jakob Bec (doslej je bil mednarodni tajnik NSi ) in Edita Turičnik (v EP je že asistirala Francu Bogoviču). Marjan Šarec si je za pomočnika izbral Klemna Vitkoviča, pred tem asistenta bivšega evropskega poslanca Klemna Grošlja, in dolgoletno sodelavko Niko Vrhovnik. Zala Tomašič je v Bruselj odpeljala Simono Purkat, predsednico Slovenske demokratske mladine, in Roka Tuša.