medved Svet24.si

Video: Medved se veselo sprehaja po italijanskem ...

krava Svet24.si

Policist namerno zbil pobeglo kravo

športne stave, športna loterija Necenzurirano

Zlata kokoš športnih stav na muhi Čehov in ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

tjaša-kreuzer Njena.si

Odmevno odprto razmerje: Sta Jan in Tjaša še ...

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Slovenija

Marjan Šarec: Zanimajo me evropske volitve, ne pa Janša in Logar

Deli na:
Marjan Šarec: Zanimajo me evropske volitve, ne pa Janša in Logar

Marjan Šarec - Foto: Primož Lavre

Marjan Šarec je bil kamniški župan, predsednik vlade, zdaj je obrambni minister, zelo verjetno bo kmalu evropski poslanec. V Evropskem parlamentu si najbolj želi sodelovati na področju obrambe, varnosti ter zaščite in reševanja.

»Na naše poplave se je Ursula von der Leyen odzvala hitro in učinkovito. Že konec avgusta je prišla v Slovenijo in ni ostala samo pri besedah, ampak je zagotovila tudi konkretno evropsko finančno pomoč,« odgovarja, zakaj podpira sedanjo predsednico Evropske komisije.

Želi tudi, da bo v naslednjem mandatu ena od ključnih tem integracija Zahodnega Balkana v EU, da se ta ne bi spet kdaj spremenil v sod smodnika. »Gospod Pahor ima ustrezne izkušnje, saj si je tudi dejansko med mandatom prizadeval za dialog na Zahodnem Balkanu.«

Pogovarjali smo se tudi o migracijah, o vojni v Ukrajini, priznanju Palestine, o varnosti v EU, skrajni desnici in domači politični sceni: kako je sploh prišlo do njegove kandidature in kdo ga bo nasledil na položaju obrambnega ministra ter kako bodo evropske volitve vplivale na slovensko notranjo politiko.

»Ne zdi se mi primerno govoriti o nekih avstralskih modelih, predvsem želim, da EU najde svojo rešitev,« komentira idejo Mateja Tonina, da bi ilegalne migrante vrnili v matične države brez možnosti, da bi še kdaj prišli v EU.



»Zavzemam se za to, da EU in Nato bolje sodelujeta in sta bolj povezana. Do evropske vojske pa je še kar nekaj ovir in izzivov, realno je ta opcija bolj teoretična,« pravi o ideji o evropski vojski. Kaj pa pravi o evropskemu komisarju, ki bi bil pristojen za obrambo?

»Mi smo narod, ki se je skozi stoletja boril za to, da je sploh obstal, saj vemo, da je bil naš jezik v očeh tistih, ki so nas okupirali, zavojevali, mogoče vreden malo več kot kakšen pasji lajež,« odgovarja na vprašanje, zakaj je treba podpirati Ukrajino in priznati Palestino.

»Ko sem na POP TV gledal eno od soočenj, sem videl čisto razbitje mita o enotni desnici. Seveda so te razlike dosti bolj opazne na levi sredini, ker imamo več strank in se vsaka bori za svoj del pogače;« pa komentira kampanjo pred evropskimi volitvami.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24