amber haigh1 Svet24.si

Morilec mlade mamice z motnjami v duševnem ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

SDS z lopato sredi blata: Janša poziral s Šarcem in Seškom, Grims s skrajneži, Anžeta Logarja pa ni bilo nikjer!

Deli na:
SDS z lopato sredi blata: Janša poziral s Šarcem in Seškom, Grims s skrajneži, Anžeta Logarja pa ni bilo nikjer!

Prvak SDS Janez Janša se je med delovno akcijo v Mozirju srečal z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem. - Foto: Facebook

Prvak SDS Janez Janša je na seji sveta za nacionalno varnost presenetil s svojo konstruktivnostjo, napovedal je tudi podporo interventnemu zakonu, ki ga je državni zbor pozneje sprejel: »Poslanci SDS bomo pri tem konstruktivno sodelovali. Gre za čas, ko je treba strniti vrste, naših poslancev ne boste našli na kolesih, na trgih, kjer bi protestirali, danes jih lahko najdete v Mozirju, kjer čistijo mesto, in tako bo tudi v prihodnjih dneh.«

Kmalu po seji sveta za nacionalno varnost se je tudi Janša podal na teren, oblekel delovno obleko in obul gojzarje ter se pridružil svojim poslancem v Mozirju pri čiščenju blata, ki ga je med poplavami nanesla Savinja. Naključje je hotelo, da se je istočasno v tem mestecu mudil tudi obrambni minister Marjan Šarec, ki si je ogledoval teren ter delo pripadnikov civilne zaščite in gasilcev.

Med obiskom ljudi je naletel na Janšo z lopato v roki. Občani so ju prosili, da bi se z njimi fotografirala. Šarec jih seveda ni mogel zavrniti, prosil jih je, da še njemu dajo lopato – in tako je nastala konstruktivna fotografija, ki naj bi simbolizirala politično enotnost. Tudi v naslednjih dneh so se v Mozirju in na drugih prizadetih območjih zvrstili odbori SDS z različnih koncev Slovenije. Ob tem pa seveda niso pozabili ovekovečiti svoje človekoljubne dejavnosti, da slovenska javnost ne bo pozabila, kdo so bili tisti, ki so se v hudih časih z lopatami spoprijeli z blatom.

Foto: Facebook - Branko Grims s svojimi soborci: tik ob njem je vodja slovenskih identitarcev Žan Žalec.

Na eni izmed fotografij se je prvaku SDS pridružil voditelj na Radiu Ognjišče Jure Sešek in mu podajal vedro, oba sta bila umazana od blata. Na drugi fotografiji je z Janšo in drugimi prostovoljci poziral še njegov sin Črtomir. Tudi drugi poslanci SDS so pridno beležili svoje požrtvovalno delo. Branko Grims je čistil skupaj z vodjo slovenskih identitarcev Žanom Žalcem, ki je nosil majico z napisom Generacija identitete Ljubljana. Gre za skrajno desno organizacijo, ki je ponekod v Evropi prepovedana.

Na Koroškem pa je pomagal nekdanji poslanec in župan Franc Kangler, ki je po pridružitvi Nove ljudske stranke SDS prevzel njen mariborski odbor. Zanimivo, da na nobeni fotografiji nismo zasledili Anžeta Logarja, velikega upa desnice in predsednika društva Platforma sodelovanja.

Če gledamo fotografije na profilih politikov na družbenih omrežjih, dobimo občutek, kot da so zgolj člani SDS med prostovoljci, ki na terenu pomagajo pri odpravljanju posledic poplav in plazov. A tudi v drugih strankah so na terenu, kjer pomagajo sorodnikov ali znancem. Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, ki prihaja s Koroškega, pomaga sorodnikom, kjer se je narava znesla nad njihovimi domovi.

V delovne akcije so se vključili tudi člani podmladkov strank. Novinarka Alenka Žavbi je objavila fotografijo on tem, kako njen sin, najmlajši poslanec Lenart Žavbi (Gibanje Svoboda) pomaga prijateljem z lopato v rokah odmetavati blato.

Foto: Facebook - Nekdanji mariborski župan Franc Kangler pri odpravljanju posledic poplav na Koroškem.

Podobno pri sorodnikih in prijateljih pomaga prvak NSI Matej Tonin, sicer dolgoletni gasilec, ki je zaradi dogodkov v Sloveniji prekinil dopust z družino na Lošinju in se vrnil v domovino. Toda za promocijo svoje humanitarne dejavnosti očitno ni poskrbel. Morda tudi zaradi slabe izkušnje, ko se je kot obrambni minister preizkusil v vojaškem urjenju in se nato fotografiral z blatno srajco.

V vladni koaliciji torej hvalijo konstruktivno držo SDS in nesebično pomoč njihovih poslancev, škoda, da vseskozi niso takšni, po drugi strani pa se sprašujejo, koliko časa bo trajalo premirje v politiki oziroma kdaj bo Janša skočil z okopov in naredil nove politične premike. Verjetno niti ne bodo dolgo čakali, saj stari slovenski pregovor pravi, da volk dlako menja, nravi nikoli, kar še posebej velja za prvaka SDS.

Pravzaprav se konstruktivnega Janše bojijo bolj kot radikalnega in destruktivnega. Zavedajo se, da so bili v času epidemije sami precej manj konstruktivni in nerazumevajoči do nepriljubljenih ukrepov, ki so bili večinoma namenjeni za preprečevanje širjenja epidemije in v dobro ljudi. Tokrat pa se je položaj obrnil, Golob je tisti, ki probleme rešuje, Janša pa ga kot vodja opozicije pri tem nadzoruje. Če bo premier vlekel napačne poteze, bo bržkone kmalu konec njegove konstruktivnosti in bo po njem Janša udaril z vsemi sredstvi.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24