golavšek novak Odkrito.si

Partner znane Slovenke nepričakovano do bajnega ...

horoskop, nebesna, znamenja, astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 18. aprila

srce ogenj Petisvet.si

Teh 5 nebesnih znamenj lahko do konca aprila ...

madeira, avtobusna nesreča2 Svet24.si

FOTO: Avtobus s turisti zdrsnil s ceste in pristal...

mya-lecia naylor Svet24.si

Šok! Umrla je 16-letna televizijska zvezdnica

Jan Plestenjak (3) Njena.si

Nina Pušlar je tako zavrnila Plestenjaka

saška omeragić Njena.si

Grenka resnica o Saški iz Ljubezni po domače

Slovenija

To pravi policija o Šiškovi oboroženi četi, verjetno največjem varnostnem tveganju v zgodovini Slovenije

Deli na:
To pravi policija o Šiškovi oboroženi četi, verjetno največjem varnostnem tveganju v zgodovini Slovenije

V policiji ne razpolagajo s podatki o vpletenosti policistov primer Andreja Šiška in Štajerske varde, vseeno pa poteka v tej zvezi tudi notranjevarnostni postopek, pravijo v policiji.

O delu policistov se v tej zgodbi zastavlja obilo vprašanj, ki smo jih na policijo tudi poslali. Kako je mogoče, da je policija prve informacije o paravojaški enoti Andreja Šiška izvedela preko družbenih omrežij in slovenskih medijev. In kako je ta združba lahko, kljub svoji velikosti, delovala tako konspirativno, da o tem policija ni dobili nobenih informacij? Policija o tem pravi, da je v preteklosti razpolagala z določenimi informacijami v povezavi z določenimi posamezniki, a dosedanja preverjanja niso potrdila prepovedanih dejavnosti.

Po mnenju večine analitikov gre verjetno za največje varnostno tveganje v zgodovini Slovenije saj neka zelo številčna združba poskuša organizirati vzporedni vojaški sistem v državi izven vsakršne regulative.

Zapisi na spletni strani Hervardi in nekateri javni nastopi Andreja Šiška, dosegljivi preko Youtuba, so bili polni indicev, ki so kazali na organiziranje in pravila v tej organizaciji. Bi lahko na podlagi teh indicev policija naredila poizvedbo med svojimi viri? Policija pravi, da brez konkretnih kaznivih dejanj, ne more iti v akcijo. Objavljen posnetek sam po sebi ni zadosten pogoj, da bi lahko komurkoli odvzeli prostost ali pri njemu opravili hišno preiskavo, je stališče policije.

»V praksi to pomeni, da je izvajanje teh nalog velikokrat odvisno tudi od odgovornega ravnanja posameznikov, ki policiji prostovoljno posredujejo informacije, ravnanja različnih skupnosti in medgeneracijskega sodelovanja,« pojasnjujejo na policiji. Ob tem so potožili, da slovenska zakonodaja za področje delovanja policije že vrsto let ne določa tki. operativnega nadzora, kot instrumenta za spremljanje in nadzor posameznikov. Policija je leta 2015 predlagala uzakonitev kriminalistično obveščevalne dejavnosti in zbiranje informacij iz vseh dostopnih javnih virov, a v politiki niso našli dovolj podpore za zakonodajne spremembe.


»Slovenska policija je v preteklih dneh z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil obravnavala primer, o katerem so bile objavljene fotografije na družbenih omrežjih. To v praksi pomeni, da moramo za pripravo in izvedbo posameznih preiskovalnih ukrepov izpolniti visoke zakonske pogoje, ki, med drugim, zahtevajo tudi določen čas,« razlagajo v policiji o aktualni preiskavi.

Policija nam ni odgovorila na vprašanje, ali je paravojaška enota povezana s katerokoli drugo slovensko ali tujo organizacijo. Prav tako nismo dobili odgovora, ali je policija v tujino poslala poizvedbo o morebitni asociaciji paravojaške enote s tujimi organizacijami?

O vpletenosti policistov, ki jo je omenjal Šiško in se celo pohvalil,  da ima med njimi veliko simpatizerjev, na policiji pravijo: »V policiji ne razpolagamo s podatki o vpletenosti policistov v omenjen primer, vseeno pa poteka v tej zvezi tudi notranjevarnostni postopek. V kolikor se bo v preiskavi, ki poteka, izkazalo, da so pri sumu kaznivih dejanj udeleženi tudi policisti, bomo v skladu z zakonodajo seznanili pristojni posebni oddelek SDT. V takšnih primerih ob notranjevarnostnem ukrepu izvedemo tudi ustrezni delovnopravni ukrep.«

Šiško tudi trdi, da je paravojaška enota oborožena. Se policiji zdi mogoče, da so se oborožili, ne da bi policija opazila trgovino z orožjem? Je oborožitev sto ljudi na črnem trgu že zaradi količine orožja sploh lahko neopažena? Odgovor policije: »Okoliščine, v povezavi z orožjem, so del preverjanja v okviru predkazenskega postopka, eno od obravnavanih kaznivih dejanj je tudi nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva.«

Loading...