Revija Reporter
Slovenija

Šef policije Marjan Fank noče poveljevati "robocopom"

STA

28. okt. 2017 6:00

Deli na:

Film Robocop (1987).

arhiv Reporterja

Informatika in telekomunikacije so ključni za uspešno odzivanje policije na sodobne izzive, na vrata policije pa so "potrkali" že leta 1957.

Generalni direktor policije Marjan Fank je na včerajšnji slovesnosti ob obletnici izrazil upanje, da "naši strokovnjaki ne bodo nekoč razvili kakšnega 'robocopa', ki bi pri policijskem delu nadomestil človeka".

Kot je še uvodoma dejal Fank, so se v policiji že zgodaj začeli zavedati pomena informatike, urad za informatiko in telekomunikacije pa je pomemben del policije. Po besedah Fanka so varnostna vprašanja v sodobnem času vse bolj povezana s spletnim okoljem, priča pa smo čedalje večji globalizaciji sveta, povečanim migracijam, stopnjevanju terorističnih groženj in kibernetski kriminaliteti.

Informatika je ključna za uspešno odzivanje policije na sodobne izzive in eden izmed temeljev mednarodnega policijskega sodelovanja. Tudi EU na informacijsko-komunikacijski tehnologiji gradi nove rešitve za zagotavljanje varnosti, boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu, so še zapisali na spletni strani policije.

Fank je v uvodnem nagovoru med drugim omenil tudi spremembe zakonodaje, ki bodo omogočile učinkovitejše izvajanje policijskih pooblastil s pomočjo novih informacijsko-komunikacijskih rešitev in ob tem opozoril, da bo treba posebno skrb nameniti varovanju varovanih podatkov policije in zaščiti osebnih podatkov.

Sicer pa je generalni direktor policije čestital vsem, ki so ustvarjali in še tvorijo informacijsko-telekomunikacijski sistem policije. "Vsi ti strokovnjaki, ki bdijo nad njegovim delovanjem, so navadno nekje v ozadju in nam, uporabnikom, se zdi skoraj samoumevno, da vse deluje brezhibno. Prav pa je, da tudi oni kdaj stopijo v ospredje in da jih bolje spoznamo," je dejal Fank.

Podobno je v nagovoru vrednost strokovnjakov s področja informatike v policiji izpostavil tudi direktor omenjenega urada Andrej Bračko. Dodal je še, da se v policiji trudijo čim bolj samostojno razvijati vse najpomembnejše operativne rešitve in informacijsko-komunikacijske projekte.

Ob robu slovesnosti so si obiskovalci lahko ogledali tudi gradivo s predstavitvijo najnovejših rešitev za podporo operativnemu delu policije ter nekaj zgodovinskih eksponatov. Razstavljeni predmeti kažejo pot, ki jo je policija prehodila v šestih desetletjih. Od časov uporabe pisalnih strojev in ročnega vodenja seznamov z luknjanjem kartic so na policiji s številnimi spletnimi stranmi, brezžičnimi in oblačnimi aplikacijami že zakorakali v digitalno dobo, še izhaja iz spletne strani policije.