Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rado Pezdir: Če bi bil bankster, bi bil danes iskreno hvaležen slovenski policiji za njeno delo pri preiskavi bančne kriminalitete (KOLUMNA)

Deli na:
Rado Pezdir: Če bi bil bankster, bi bil danes iskreno hvaležen slovenski policiji za njeno delo pri preiskavi bančne kriminalitete (KOLUMNA)

Foto: Primož Lavre

Nedavno je slovenska policija, seveda s svojim vodstvom na čelu, počastila svetovni dan policije. To je vsekakor priložnost, da se ozremo na delo slovenske policije in premislimo o tem, kako je učinkovita, operativna in odporna proti korupciji.

Osebno menim, da tak premislek ni odveč, saj ga v javni debati sploh ni, a to vsekakor ne more biti dobro. Zato poglejmo, s čim vse nas je slovenska policija v zadnjih letih razveseljevala in kakšne so posledice njenega dela. Ob tem bi, čeprav z zamudo, iskreno čestital vsem policistom, ki niso, tako kot njihova vodstva zadnjih nekaj let, v sramoto uniformi, ki jo nosijo.

Policija nas je leta 2016 razveselila, ker je pod pretvezo, da ji Banka Slovenija ne izroča zahtevane dokumentacije, vdrla v evrosistem in nediskriminatorno odnašala dokumente o vodenju Evropske monetarne unije. To je bil vsekakor precedens, saj v državah EU in drugih normalnih državah ne boste našli policije, ki bi izvedla to, kar je slovenska, seveda z dodatkom, da je njen vdor temeljil na lažnih domnevah.

V zameno je letos Banka Slovenije, malo pred svojim praznikom, policijo razveselila, ker je umaknila ovadbo zoper policijo zaradi nepooblaščenega zasega dokumentacije, ki se tiče dela ECB. Ker sem primer podrobno spremljal, me je profesionalnost slovenske policije navdušila še dvakrat: prvič, ker so neko različico naloga za hišno preiskavo enostavno poslali v objavo medijem, kar je, morate priznati, vrhunsko, če policija svoje dokumente spušča v javnost v času preiskav; drugič, ker sem videl originalni nalog in, ne boste verjeli, je drugačen od tistega, ki je bil objavljen.

Priznajte, bilo bi neprecenljivo, če bi se izkazalo, da je policija začela ponarejati lastne dokumente. Ne bi pa bilo presenetljivo, če se spomnite, da so anonimko, ki je sprožila preiskavo zoper Franca Kanglerja, napisali kar sami. Skorajda dve leti od policijskega vloma v Banko Slovenije epiloga njihove preiskave seveda ni. Važno pa je, da imajo dovolj dokumentov, ki jih lahko spuščajo v medije.

Taista policija pa ni vdrla v NLB in taista policija ni opravila niti informativnih pogovorov s tistimi iz paradržavne banke, za katere je denimo preiskovalna komisija Anžeta Logarja razkrila, da prevažajo na svojih jahtah ali pa skrivajo po kleteh svojih luksuznih dvorcev in vikendov na slovenski obali precej kaznivih dejanj. Slednje nakazuje, da se delo policije zelo ujema s poskusom zamegljevanja zgodovine, po kateri so bančno luknjo ustvarili vesoljci, sanacija pa je bila genocid nad slovenskimi podjetji.

Vsekakor upam, da so banksterji poslali vsaj kako čestitko vrhu slovenske policije, kajti njim dolgujejo svojo svobodo. Mislite, da pretiravam? Ali ni poslovanje s surčinskim klanom znak za alarm? Kaj pa aktivna vloga slovenskih podjetnikov in bančnikov v črnogorskem državnem tihotapstvu cigaret? Bi nas moralo skrbeti, ker je NLB poslovala z albanskimi preprodajalci orožja? Če bi bil bankster, bi bil danes iskreno hvaležen slovenski policiji za njeno delo pri preiskavi bančne kriminalitete.

Vsem vam preostalim, tudi odličnim policistom, pa ob policijskem prazniku izrekam sožalje, ker moramo živeti kot ujetniki teh dvomljivih in nekompetentnih likov.

Bodimo direktni, butli iz NPU že več kot pet let ne morejo končati preiskav, kot je tista o Ladjedelnici Izola, ki je kraljica vzporednega bančništva in v katero je vpletena najbolj divja kriminalna mreža. Kaj naj s tako policijo? Pri zadevi Farrokh se ne nameravam ponovno ustavljati, dodam naj le, da čestitam vodstvu slovenske policije, ki se je v dobro Iraja Farrokhzadeha odločila, da primera po vnovičnem odprtju leta 2017 ne preiskuje dalje in da ugotovitve lastnega internega nadzor pri primeru Farrokh pošlje v predal in ne zahteva odgovornosti.

Portfelj odličnih potez policije pa je še bolj vrhunski in se ga je treba resno spomniti ob svetovnem dnevu policije. Iz študija ustavnih pritožb sledi, da je policiji pri hišnih preiskavah zaradi malomarnosti uspelo ubiti dva človeka in se ob tem izogniti odgovornosti. Razkrilo se je tudi, da je nedavno tega slovenski kralj narkotikov enostavno kupoval ljudi po slovenski policiji in bil posledično vedno en korak pred njo. Ali pa, da je ta policija tako kot nekoč Udba imela skrivni pravilnik, po katerem je nezakonito vdirala v elektronsko pošto in na strani facebooka tisočih državljanov. Ali vam ob vsem tem slovenska policija, z njenim vodstvom vred, še vedno vzbuja zaupanje?

Da ta članek ne bi obtičal v zraku, čestitajmo našim vrlim policistom poimensko, naj se ve, kdo so tisti, ki vodijo to čudovito policijsko delo. To so tile strokovnjaki: Aleksander Jevšek, Janko Goršek, Marjan Fank, Dušan Florjančič, Albert Černigoj, Bruno Blažina in Darko Majhenič. To, kar je danes policija, to je, spoštovani policisti, predmet vašega dela.

 Vsem vam preostalim, tudi odličnim policistom, pa ob policijskem prazniku izrekam sožalje, ker moramo živeti kot ujetniki teh dvomljivih in nekompetentnih likov.