feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Slovenija

To je slovenski škof, ki podpira odpravo celibata in pravi: Doživel sem naklonjenost številnih ljudi, tudi žensk

Deli na:
To je slovenski škof, ki podpira odpravo celibata in pravi: Doživel sem naklonjenost številnih ljudi, tudi žensk

Koroški Slovenec Jože Marketz, ki je bil nedavno imenovan za novega škofa krško-celovške škofije na avstrijskem Koroškem, je naklonjen odpravi celibata. Eden od argumentov v prid temu je osamljenost duhovnikov, je dejal v pogovoru za časnik Kleine Zeitung.

Na vprašanje, če bi moral biti celibat v katoliški cerkvi odpravljen, je Marketz menil, da bi se izrekel za to. "Na toliko zato, ker bi vsak moški nujno ob sebi potreboval žensko. A vidim osamljenost številnih starejših duhovnikov, katerih lastnih družin pogosto ni več," je dejal v pogovoru za časnik. Po njegovih besedah naj bi sicer obstajalo še več razlogov za odpravo celibata.

V intervjuju, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA, je pogovor nanesel tudi na njegovega predhodnika na čelu celovško-krške škofije Aloisa Schwarza, ki je bil pri svojem opravljanju škofovske službe deležen številnih kritik - tako glede zasebnega življenja kot vodenja škofije.

Foto: Katoliška cerkev Koroška - Jože Marketz bo postal nov škof na avstrijskem Koroškem.

Schwarz je bil julija lani po 17 letih na avstrijskem Koroškem imenovan za škofa škofije St. Pölten. Glede finančnega vodenja škofije ga čaka zaslišanje na za gospodarsko korupcijo pristojnem tožilstvu, glede zasebnega življenja pa naj bi se postavljalo vprašanje o morebitni kršitvi celibata.


Kot je menil Marketz, bo moral Schwarz sprevideti, da "so bil nekatere stvari pri ljudeh sprejete drugače, kot jih je doživljal sam". Pri tem je po njegovih besedah treba biti sposoben opravičila, ki ga Marketz pričakuje tudi od Schwarza.

Možnost očitkov glede kršitve celibata na svoj račun lahko zaenkrat izključi, je dejal Marketz. A kot je dejal, je vendarle star 64 let, "živi že precej dolgo in je doživel naklonjenost številnih ljudi, tudi žensk". "Vsak človek ima pravico do zasebne sfere," je še dodal.

Papež Frančišek je Marketza, ki je bil doslej na čelu koroške Karitas, za novega škofa krško-celovške škofije imenoval minuli torek, uradno pa bo v škofa posvečen 2. februarja prihodnje leto.

loading...
Loading...