Revija Reporter
Slovenija

"Hoč'mo prvo lopato!" Korošci ne čakajo na hitro cesto

STA

15. sep. 2019 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os s sedežem na Ravnah na Koroškem nadaljuje aktivnosti, s katerimi poudarja nujnost čimprejšnje izgradnje hitre cestne povezave do Koroške. Tako je danes organizirala 5. kolesarjenje po trasi hitre ceste s startom v Šentrupertu in ciljem na Ravnah na Koroškem.

Slogan letošnjega kolesarjenja je Hoč'mo prvo lopato! S tem sloganom opozarjajo na zaveze države iz protokola, da se bo gradnja hitre ceste proti Koroški začela letos.

Na trasi Velenje-Slovenj Gradec so predvidene tri lokacije, kjer bi se gradnja lahko začela že letos, in sicer Gaberke, Škale in Podgorje. Najdlje so postopki za začetek del na lokaciji Gaberke, za kar je Dars že objavil razpis za izbiro izvajalcev del, rok za prijavo se je iztekel minuli teden.

Dars je v roku prejel šest prijav za sodelovanje s strani domačih in tujih podjetij, gre pa za javno naročilo, kjer se v prvi fazi ugotavlja sposobnost zainteresiranih ponudnikov, v drugi fazi pa sledi oddaja ponudb. Ponudbo bodo v drugi fazi lahko oddali le gospodarski subjekti, ki jim bo v prvi fazi priznana sposobnost za izvajanje naročila in ki jih bo naročnik povabil k oddaji ponudbe. Koliko bo teh, še ni znano, so za STA pojasnili na Darsu.

Kljub temu da so prvi postopki za začetek gradbenih del na trasi Velenje-Slovenj Gradec že stekli, pa še vedno ostaja odprta finančna konstrukcija za projekt, na kar v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os v zadnjem času vse glasneje opozarjajo. Še vedno namreč ni sprejet napovedan poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os.

Koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik je zato danes napovedal, da iniciativa pripravlja opozorilni protest v Ljubljani. V naslednjih dneh bo sklicala organizacijski odbor za pripravo tega protesta.

Zakon, ki ga pripravljajo na ministrstvu za infrastrukturo, naj bi pri projektu tretje razvojne osi zagotavljal poroštvo države za zadolžitev družbe Dars v višini do polovice investicijske vrednosti, medtem ko je za preostalo polovico predvideno, da jo bo financiral Dars z lastnimi sredstvi.

Za 17,5 kilometra dolg odsek hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec je glede na potrjen investicijski program naložba ocenjena na 674,7 milijona evrov brez davka. Odsek Šentrupert-Velenje pa se zaradi preteklega zamika ob postopkih na ustavnem sodišču šele projektira, tako da natančnejša ocena vrednosti tega odseka še ni znana.